Se fură mult din locuințe, dar și din mașini, avertizează polițiștii. Oamenii legii le recomandă maramureșenilor să nu își lase bunurile la vedere în mașină, acest lucru constituind o invitație pentru hoți în a acționa. Polițiștii sunt solicitați la tot mai multe astfel de cazuri, cele mai multe în municipiul Baia Mare. 

În primele șase luni ale acestui an, la infracțiunile contra patrimoniului s-au înregistrat 1.983 de fapte penale, în scădere cu 93. S-au sesizat 1.254 de furturi, cu 37 mai puține, și 41 de tâlhării cu 12 mai multe, prin raportarea la perioada anterioară.
”Dintre aceste tâlhării trebuie să menționăm că un mare număr, adică 28 reprezentând aproximativ 68% din total, s-au înregistrat în municipiul Baia Mare. Revenind la furturi, referitor la locul de comitere, constatăm că 292 de fapte s-au comis din locuințe, 161 din societăți comerciale, 117 din buzunare, poșete sau genți și 111 din autovehicule. Am avut în ultima vreme situații în care diverse persoane, care prin natura atribuțiilor de serviciu manipulează sume importante de bani, să le lase în mașină pentru scurt timp în contextul exercitării atribuțiilor de serviciu, mă refer la agenți de vânzări și alte categorii de personal, în această materie, lasă sumele de bani în mașină, în mape, borsete, portofele la vedere, ceea ce constituie o invitație concretă pentru hoți în a acționa. Lucrurile se petrec în mai puțin de 2 minute”, a declarat șeful IPJ Maramureș, Liviu Grozavu.
Polițiștii maramureșeni au identificat și câteva cauze care au dus la comiterea acestor infracțiuni. Una dintre ele ar fi eliberarea din penitenciar a mai multor persoane condamnate pentru fapte similare comise anterior, care au beneficiat de celebra lege a recursului compensatoriu.
”Afluența persoanelor  din alte județe, ne referim la Sălaj și Satu Mare, care locuiesc fără forme legale pe raza municipiului Baia Mare sau care tranzitează județul nostru, lipsa personalului încadrat pe funcții astfel încât să permită constituirea mai multor patrule de ordine și siguranță publică, care să desfășoare activități de patrulare pe raza municipiului sau orașului și subdimensionarea dispozitivului de siguranță publică din cauza numărului insuficient de funcții de agenți de siguranță publică raportat la numărul de locuitori ai municipiului sau orașului și la specificitatea siguranței operative. După cum știți, în ultimii ani, structurile Ministerului de Interne au fost părăsite de un număr mare de specialiști, lipsa acestora văzându-se la această oră. Media de vârstă a funcționarilor poliției, la această oră, este foarte mică. Majoritatea polițiștilor noștri sunt specialiști și oameni de calitate, însă aceste virtuți nu reușesc întotdeauna să compenseze lipsurile în materia resurselor umane și în materia resurselor de altă natură și aici mă refer la dotări”, a mai precizat șeful IPJ Maramureș.
Municipiul Baia Mare este campion la infracțiuni stradale. 
Articolul precedentProiect pentru construirea unui cartier rezidențial în Sighet
Articolul următor30 de artişti străini participă la tabăra internaţională de pictură din Ocna Şugatag