Numai din datele furnizate de salvamontiştii din Baia Mare şi Cavnic, în perioada vacanţei de iarnă, din 21 decembrie până în 13 ianuarie, pe pârtiile din staţiunile Şuior şi Cavnic au avut loc 98 de accidente. Salvamontiştii maramureşeni au cerut de urgenţă sprijin pentru achiziţionarea unor sisteme profesionale de avertizare luminoasă, pentru a marca, pe pârtia de schi, zona în care se află persoana accidentată.

Din cele 98 de accidente, 34 au fost grave si deosebit de grave. Victimele au fost predate de către salvatorii montani echipajelor SMURD şi ambulanţierilor. După numeroase apeluri către Consiliul Judeţean, instituţie care are în subordine Serviciul Salvamont, s-a aprobat achiziţionarea a 2 seturi de 6 girofaruri (roşii şi albastre) pentru formaţiile Baia Mare şi Cavnic, necesare balizării şi marcării pe pârtiile de ski a zonei unde se află persoana accidentată.
Acestea vor ajuta echipele de salvatori montani aflate în timpul serviciului, oferindu-le protecţie şi implicit o bună vizibilitate şi atenţionându-i astfel pe cei care practică sporturile de iarnă în privinţa unui posibil accident în zona marcată.
Salvamontiştii maramureşeni speră astfel ca accidentele cauzate de schiorii sau snowboarderii neatenţi să fie drastic reduse şi să nu se mai afle în ipostaze în care din salvatori au  devenit victime.
Au fost nenumărate astfel de cazuri de-a lungul timpului în care salvatorii montani au ajuns victime în stare gravă din cauza neatenţiei practicanţilor sporturilor de iarnă pe pârtii. Aceştia motivau lipsa de vizibilitate şi o proastă semnalizare a locului accidentului. Salvamont România este singura structură abilitată legal pentru a interveni în caz de accident pe domeniile schiabile, în zonele muntoase şi pe traseele turistice.
Pentru orice fel de probleme apărute în aceste zone, se recomandă, în primul rând, apelarea la numărul unic de urgenţă 112.

Articolul precedentCriminalitatea economică e pe un trend descendent în Maramureș
Articolul următor”Instituțiuni filosofice”, lucrare lansată în ziua în care se împlinesc 167 de ani de la nașterea ctitorului Marii Uniri