De azi e grevă generală la Serviciul de Probaţiune Maramureş. Angajaţii s-au alăturat colegilor din alte şase judeţe: Alba, Botoşani, Dâmboviţa, Harghita, Satu Mare şi Sălaj.

Consilierii de probațiune protestează astfel față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiției (MJ) și care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar.

La nivel declarativ, responsabilii din DNP și MJ  au recunoscut toate problemele semnalate de către consilierii de probațiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvări la aceste probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă.

Personalul din serviciile de probațiune din județele: Arad, Brașov, Cluj, Galați, Ilfov, Timiș și Vrancea, au declașant greva generală încă de ieri, iar servicii de probațiune din alte 6 județe Argeș, Bistrița-Năsăud, Iași, Mureș și Teleorman intenționează să intre în grevă generală mâine, 20 iulie 2018.

De asemenea, în alte câteva servicii, a fost declanșată ieri, respectiv astăzi, greva de avertisment, cu o durată de 2 ore în județele: Bihor, Bacău, Constanța, Gorj și Vaslui.

Având în vedere că aceste revendicări nu au fost soluționate, obținându-se doar promisiuni pentru o parte dintre ele, în Serviciul de Probațiune Maramureș și în alte servicii de probațiune din țară a fost declanșată greva generală.

Pe perioada grevei, angajații Serviciului de Probațiune Maramureș, vor asigura serviciile esențiale aflate în sarcina instituției, reprezentând cel puțin o treime din activitatea normală, potrivit legislației în vigoare. În conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probațiune, consilierii din cadrul SP Maramureș vor asigura în timpul grevei ”participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare”.

Articolul precedentReglementări referitoare la durata de valabilitate a documentelor de călătorie
Articolul următorDirectorul Planetariului din Baia Mare a fost reconfirmat în funcţie