Poliția municipiului Baia Mare a fost sesizată despre două furturi din locuință, comise în dauna a două femei în vârstă.
Prima victimă, o femeie în vârstă de 84 de ani, a reclamat faptul că doi bărbați necunoscuți au pătruns în locuinţa sa, profitând de faptul că ușa de acces în locuinţă se afla întredeschisă.
Fiind surprinși de proprietară, aceștia au cerut un pahar cu apă și au profitat de neatenția femeii pentru a sustrage de pe o masă din bucătărie, o cutie care conținea mai multe bijuterii din aur galben. Valoarea prejudiciului cauzat este de 1.500 lei. Femeia a reținut câteva semnalmente ale autorilor iar polițiștii au demarat investigațiile.
A doua victimă este o femeie de 89 de ani. În locuința acesteia a pătruns o femeie necunoscută cu un bol de fructe, pe care i le-a oferit în dar. Apoi femeia necunoscută a scos o bancnotă de 500 de lei, solicitându-i bătrânei să i-o schimbe și să-și rețină 200 de lei, pe care la fel, dorește să i-i ofere în dar.
Bătrâna a refuzat banii iar necunoscuta a părăsit locuința. Bănuind ceva suspect, proprietara și-a verificat locul în care își păstra economiile și și-a scos geanta cu banii pe masă. În acel moment a surprins în holul locuinței o altă persoană necunoscută de sex feminin, care i-a cerut o farfurie pentru a-i aduce friptură.
A spart farfuria să îi distragă atenţia, şi a furat-o
Cea de-a doua femeie a scăpat farfuria pe podea, farfuria s-a spart şi în timp ce reclamanta s-a aplecat pentru a culege cioburile, acea femeie i-a sustras din geanta tip plic, aflată pe masă, suma de 3.000 lei și un lănțișor din aur galben.
În ambele cazuri polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt și pentru identificarea autorilor.
„Persoanele vârstnice reprezintă un grup vulnerabil în ceea ce privește victimizarea infracțională. Principalele infracțiuni și probleme de siguranță cu care se confruntă persoanele vârstnice sunt de natură economică. O serie de factori, precum asigurarea inadecvată și neadaptată a locuinței, obiceiul de a păstra bijuterii și sume mari de bani în casă, vulnerabilitatea cauzată de slăbirea simțurilor fizice, dar și singurătatea, contribuie la creșterea victimizării persoanelor vârstnice în locuință sau în apropierea acesteia.Recomandăm cetățenilor care au în familie sau în cercul de cunoștințe/vecini persoane vârstnice, să-și rezerve câteva minute din timp pentru a sta de vorbă cu aceștia, pentru a-i informa despre potențialele pericole în ceea ce privește siguranța lor și a bunurilor pe care aceștia le dețin” ne informează Biroul de Presă al Poliţiei Maramureş.
Modurile de operare “ÎMPRIETENIREA“ sau “BUNĂ ZIUA” reprezintă principalele metode prin care infractorii se apropie de persoanele vârstnice, le distrag atenția sau le șantajează emoţional, în scopul pătrunderii în locuință și sustragerii bunurilor.