În orașul Baia Sprie s-au pus recent bazele Asociației Mineritului Maramureșean. Inițiativa îi aparține primarului Alin Bîrda care a discutat cu reprezentanți din domeniu, cu care a decis că odată cu existența unei asemenea entități, viața socială a foștilor ortaci  va putea fi  revigorată, mai ales că în prezent, redeschiderea mineritului nu este ceva ce poate fi realizat. 
Comitetul de inițiativă al asociației este constituit din specialiști din domeniul mineritului, al geologiei și alte domenii conexe.

Constituirea unei organizații reprezentative în problematica mineritului a devenit necesară și în contextul nevoii de administrare și punere în valoare a patrimoniului material și imaterial a activităților de minerit, din județul Maramureș.
Obiectivele prioritare pe care Asociația Mineritului Maramureșean și le asumă sunt salvgardarea patrimoniului de interes public și valorificarea îndelungatei tradiții miniere precum și promovarea și organizarea de evenimente cultural-artistice și științifice.

Asociația Mineritului Maramureșean se va constitui în partener specializat de consultare și dialog cu autoritătile publice locale și naționale dar va atrage inclusiv resurse financiare, cu scopul dezvoltării activităților specifice mineritului.

Nu este exclus că și proiectul privind existența unui muzeu al mineritului, să prindă viață tot prin intermediul asociației.

Articolul precedentComisia mixtă interguvernamentală ucrainiano-română, vizită în Maramureș
Articolul următorRestricţii de circulaţie pentru camioane pe teritoriul Ungariei, cu ocazia sărbătorilor pascale catolice