În conformitate cu prevederile și tratatele semnate de România și Ucraina, în perioada 17 -19 aprilie, comisia mixtă interguvernamentală ucraineano-română privind asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale face o vizită de lucru în județul Maramureș.

Comisia mixtă, alcătuită din 10 persoane, condusă de co-secretarul comisiei din partea ucraineană, Andrii Yurash, șef Departament în Ministerul Culturii din Ucraina și însoțită de Oleksandr Bankov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Ucraina în România a fost primită la Palatul Administrativ din Baia Mare de către subprefectul Alexandru Cosma, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș Ioan Doru Dăncuș,  inspectorul școlar general Maria-Lucreția Ana Moldovan, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi.

Ambasadorul Oleksandr Bankov a precizat că vizita membrilor comisiei mixte este una de evaluare și asigurare a drepturilor minorităților ucrainene în țara noastră, dar și de colaborare, respectiv dialog cu autoritățile administrației publice locale. Acesta a confirmat buna colaborare existentă între autoritățile administrației publice locale din Maramureș și comunitatea ucraineană.

Comisia mixtă interguvernamentală se va deplasa în teritoriu pentru a se informa cu privire la asigurarea drepturilor culturale, spirituale, lingvistice și educaționale, dar și spre a avea modele de bună practică și a cunoaște schimburile de experiență care există în comunitățile ucrainene din Maramureș. Vor fi vizitate instituții de învățământ, obiective religioase, respectiv vor avea întâlniri cu reprezentanții autorităților administrației publice locale, reprezentanții comunităților ucrainene, dar și cu vicarul ortodox ucrainean.  În Maramureș trăiesc peste 30.700 cetățeni de etnie ucraineană.

Articolul precedentÎntâlnirea bilaterală dintre guvernele României și Ucrainei, în Sighetu Marmației
Articolul următorÎn județ s-a înființat Asociația Mineritului Maramureșean