Cu toate că autoritățile spun că zilnic se iau măsuri pentru a stopa fenomenul contrabandei, în Sighetu Marmației țigările de contrabandă se vând în stradă. Chiar dacă acest lucru este la vedere, nimeni nu pare să îi deranjeze pe comercianții ocazionali.

De ani buni în anumite zone din Sighet se vând țigări de contrabandă pe stradă. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră au explicat că zilnic în Sighetu Marmației intră legal mii de pachete cu țigări și că o parte din acestea sunt apoi comercializate.

”În Sighetu Marmației sunt zone unde se vând țigări, vreau să țineți cont de faptul că în principiu prin punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației circulă până la 3000 de persoane/zi. Au dreptul prin legislație să aducă fiecare câte 2 pachete cu țigări pentru consumul propriu. Facem un simplu calcul și o să vedem că legal intră mii de pachete cu țigări în fiecare zi în Sighetu Marmației. Probabil că nu toți le fumează, probabil că unii le comercializează și atunci sigur că se vând țigări. În principiu Poliția de Frontieră și principala noastră activitate este marea contrabandă, activitățile de combatere la un alt nivel, avem capturi de zeci de mii de pachete de țigări săptămânal. Împreună cu celelalte structuri de cooperare desfășurăm și astfel de activități în piețe, oboare, dar repet, principala noastră atribuție este frontiera și activitățile la frontieră”, a explicat Florin Coman, împuternicit șef al ITPF Sighetu Marmației.

Principala cauză a contrabandei cu țigări este diferența mare de preț. În Ucraina un pachet cu țigări se vinde cu 2,5 lei în timp ce în România același pachet are un preț de la 5 până la 8 lei.

Articolul precedentReglementări privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate
Articolul următorA patra victorie pentru selecționata Maramureșului