Începând cu data de 24 septembrie 2018 au intrat în vigoare dispoziţiile H.G. nr. 723/2018, care modifică şi completează Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Actul normativ stabileşte modul de înregistrare şi funcţionare a agenţilor de plasare a forţei de muncă care desfăşoară activitate de mediere pe teritoriul României, indiferent dacă aceştia sunt angajatori români sau sunt furnizori de servicii de plasare de forţă de muncă cu sediul într-o ţară a Uniunii Europene sau a Spaţiului Economic European care au înregistrat un sediu permanent pe teritoriul României.

”Pentru desfăşurarea activităţii de plasare, toţi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă au obligaţia de a notifica inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială intenţionează să desfăşoare activitatea, cu 5 zile lucrătoare înainte de începerea prestării serviciilor de plasare. Toate documentele care sunt redactate într-o limbă străină, în momentul depunerii la inspectoratul teritorial de muncă, trebuie să fie însoţite de o traducere autorizată în limba română”, a precizat Mircea Onea, purtător de cuvânt ITM Maramureș.

Agenţii de plasare a forţei de muncă, precum şi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă cu sediu permanent în România au obligaţia să transmită trimestrial, până la sfârşitul lunii următoare trimestrului încheiat, inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul social, respectiv sediul permanent, situaţia privind persoanele mediate şi angajate în străinătate.

 

Articolul precedentMaramureșean condamnat la închisoare pentru lovire sau alte violenţe
Articolul următorÎn Sighetu Marmației țigările de contrabandă se vând în stradă