Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus direcțiilor de sănătate publică din județele Maramureș, Botoșani, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.

Ministerul Sănătății a cerut INSP să distribuie prin direcțiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP județean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT și va demara ancheta epidemiologică.

Ministerul Sănătății a mai cerut direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

Reamintim că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal este vaccinarea specifică.

Ministerul Sănătății precizează că a solicitat Companiei UNIFARM să demareze, de urgență,  prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Articolul precedentAmenzi de peste 25.000 de lei aplicate vitezomanilor de polițiștii maramureșeni
Articolul următorTractor cu care se transporta ilegal material lemnos, oprit de poliţiştii din Tăuţii Măgherăuş