Într-un cadru pitoresc, la Muzeul Satului din Baia Mare, Măriuca Verdeș și-a lansat sâmbătă albumul ”Hori din Maramureș”. Cunoscută ca o păstrătoare a tradițiilor, Măriuca i-a surprins și de această dată pe cei prezenți prin horile alese pentru acest album.

Prin albumul ”Hori din Maramureș” Măriuca Verdeș prezintă o parte din viața satului tradițional. La lansarea albumului au fost prezenți familia și prietenii îndrăgitei interprete de muzică populară dar și specialiști în domeniu care au avut doar cuvinte de laudă despre album.

”Măriuca spunea foarte frumos despre horile pe care ea le interpretează și pe care le-a cules de la femeile din satele din Maramureș, că sunt cele mai frumoase rugăciuni spuse de femeile din sate. Horile le-au însoțit pe femei de-a lungul timpului la bucurii dar mai ales la necazuri, își cântau necazurile prin aceste hori. În Maramureș nu se cântă, în Maramureș se horește, se cântă doar mortul, așa spun specialiștii”, a spus în deschiderea evenimentului Monica Mare, manager la  Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.

”Este un eveniment înălțător pe care l-am trăit cu toții și bucuria e cu atât mai mare cu cât el se desfășoară la sat pentru că ceea ce vedem noi aici este un sat maramureșean care este de fapt Muzeul de Etnografie și aici îi este locul acestei acțiuni. Despre Măriuca s-au spus lucruri frumoase, eu vreau să vă spun câteva lucruri despre ceea ce înseamnă a horii. Cântecul popular nu este numai o formă extraordinară de manifestare a sufletului uman ci este reazemul sufletesc al omului din popr, balsamul sufletesc și factorul lui de echilibru de la naștere și pâmă la moarte”, a precizat Pamfil Bilțiu, etnolog.

În cadrul evenimentui Măriuca Verdeș a cântat și câteva hori de pe acest album.

Articolul precedentLocul de joacă din cartierul Independenței din Sighetu Marmației a fost vandalizat
Articolul următorZeci de șoferi maramureșeni amendați din cauza vitezei