Președintele Klaus Iohannis a reacționat, miercuri, după ce Rusia a atacat insfrastructura de pe Dunăre, la câțiva kilometri de România. Președintele țării spune că astfel de acțiuni sunt complet inacceptabile.

Klaus Iohannis a calificat atacurile ca fiind „crime de război” și a subliniat impactul negativ asupra capacității Ucrainei de a-și asigura produsele alimentare către comunitățile care au nevoie în întreaga lume.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-și trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume”, a spus Klaus Iohannis.

În contextul crizei din regiunea Ucrainei și a escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina, infrastructura de pe Dunăre a devenit o zonă vulnerabilă, fiind afectată de raidurile militare ale forțelor ruse. Atacurile au afectat grav facilitățile civile, inclusiv porturile și căile de navigație.

Prin această declarație, președintele României și-a manifestat solidaritatea cu Ucraina și a denunțat ferm acțiunile agresive ale Rusiei împotriva populației civile și a infrastructurii critice. În calitate de lider al unei țări învecinate și parte a comunității internaționale, președintele Iohannis a spus că acțiunile Rusiei afecteze capacitatea Ucrainei de a-și trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume.

Este alertă la granița cu România! Trupele rusești au lansat un atac nocturn, în portul ucrainean Ismail, care se află la doar 62 de kilometri de portul Galați. Mai multe imagini au fost surprinse din Tulcea și postate pe rețelele sociale. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale din țară au declarat că monitorizează situația.

Exploziile au avut loc peste noapte, unde cel puțin 10 drone Shahed au lovit porturile de la Dunăre. Din primele informații, dronele au avariat infrastructura portuară și au distrus un depozit de petrol.

Cei care au surprins momentul au postat pe Facebook filmulețele, dar deocamdată nu este cunoscut bilanțul pagubelor.

Atacul are loc la nici 10 zile de când dronele rusești au lovit la aproximativ 200 de metri de granița cu România. Atunci au fost atacate depozite de petrol, precum și depozite de arme și echipamente NATO. 

Articolul precedentDecizie CCR: Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament
Articolul următorMarcel Boloș, anunț pentru bugetari: „Posturile de conducere se reduc cu 30%. Dispare funcția de șef de birou”