Precipitațiile abundente din ultima perioadă, coroborat cu topirea zăpezii au produs alunecări de teren care au afectat locuințe în localitățile Valea Chioarului, Baia Sprie și Ulmeni.
La Valea Chioarului, alunecarea de teren a afectat o gospodărie, anexa și împrejmuirea realizată din stâlpi și fundații din beton, amplasată în satul Vărai. Comisia care s-a deplasat la fața locului a constatat că gospodăria prezintă fisuri și crăpături în pardoseala din interior, fiind afectată fundația, elevația, pereții perimetrali, tavanul și scările de acces. S-a luat decizia monitorizării permanentă a evoluției alunecării de teren de către comitetul local pentru situații de urgență Valea Chioarului, dar și efectuarea de demersuri pentru sprijin din partea autorităților locale.
Locuințele afectate în Baia Sprie și Ulmeni nu dețin autorizație de construcție
În Baia Sprie, alunecarea de teren a afectat două locuințe. Versantul s-a prăbușit și a distrus doi pereți portanți ai locuințelor amplasate în zonă. Cele două locuințe nu dețin autorizație de construcție, iar alunecarea versantului s-a produs, datorită executării unor lucrări la verant, fără autorizație și respectarea legislației în domeniu. Urmare a alunecării de teren, în zona s-a acumulat apă care se scurge și băltește în spatele unei alte locuințe și căreia îi poate afecta fundația. Comisia care s-a deplasat la fața locului a dispus evacuarea persoanelor și a bunurilor materiale din cele două case afectate de alunecare, montarea de ”țăruși martori” pentru monitorizarea evoluției fenomenului și efectuarea de către specialiști unui studiu geotehnic, prin care să se stabilească lucrările care trebuie efectuate în zonă pentru consolidarea terenului afectat de alunecare.
Alunecarea de teren produsă în localitatea Chelința a afectat 15 gospodării amplasate în zona unui deal, prin desprinderea de pământ, roci și pietriș. Comitetul local pentru situații de urgență s-a deplasat și a degajat materialul rezultat după producerea alunecării de teren a solicitat resurse financiare pentru construirea unui zid de sprijin. Situația alunecării de teren este monitorizată de către serviciul voluntar pentru situații de urgență Ulmeni. Și în această situație, locuințele afectate au fost construite fără autorizație de construcție. De asemenea, au fost efectuate lucrări neautorizate și fără respectarea legislației în domeniu la versant, se arată într-un comunicat al Prefecturii Maramureş.
Președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan, a dispus elaborarea și transmiterea în teritoriu a unei adrese prin care să solicite comitetelor locale pentru situații de urgență respectare legislației în domeniu cu privire la construcțiile de locuințe (includerea în PUZ și PUG, obținerea avizelor şi a acordurilor de mediu, dar și de la SGA), respectiv celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare pentru a se putea solicita și obține resurse financiare din fondul de intervenție de la nivel central.

Articolul precedentEtapa judeteană a olimpiadei de religie greco-catolică va avea loc în Sighetu Marmației
Articolul următorCSM Sighet va juca pe teren propriu împotriva celor de la CSM Miercurea Ciuc