Având în vedere atenţionarea meteorologică cod portocaliu şi cod galben de precipitaţii mixte, care vor favoriza formarea de polei, dar şi de ninsori viscolite şi vânt pentru zona de munte a judeţului, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit în şedinţă extraordinară şi au fost luate următoarele măsuri: s-au activat grupurile de suport tehnic ale CJSU, grupa operativă ISU Maramureş, grupul de suport al SGA Maramureş şi au fost anunţate comitetele locale de urgenţă; monitorizarea circulaţiei rutiere în pasurile montane; asigurarea practicabilităţii sectoarelor de drumuri publice; asigurarea serviciilor de utilitate publică şi pregătite echipe de intervenţie pentru remedierea deficienţelor. S-a procedat la verificarea stocurilor pentru deszăpezire: drumurile naţionale deţin 2704 tone sare; 1667 tone nisip; 44,5 tone clorura de calciu.

Sunt operaţionale 50 de utilaje. Societatea Drumuri Poduri-Maramureş are în stoc 1600 tone sare; 3100 tone nisip şi 48 utilaje operaţionale. Este asigurat carburantul necesar pentru efectuarea lucrărilor de deszăpezire. Sunt monitorizate permanent cursurile de apă, dar şi iazurile de decantare.

Se recomandă conducătorilor de autovehicule să verifice înainte starea de practicabilitate a sectoarelor de drumuri publice înainte de a se deplasa la telefoanele 0262 211789 drumuri naţionale, respectiv 0262214101 drumuri judeţene. S-a instituit serviciul de permanenţă la primăriile aflate sub incindenţa codului portocaliu.

CJSU recomandă conducătorilor auto să îşi adapteze viteza la condiţiile de drum şi la cele meteorologice, să folosească frâna de motor la reducerea vitezei, să evite efectuarea depăşirilor, să nu bruscheze comenzile autovehiculelor, să păstreze o distanţă de siguranţă care să permită oprirea vehiculelor în condiţii de siguranţă. De asemenea, populaţia trebuie să fie atentă la rafalele puternice de vânt şi să evite  trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, a copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care pot fi prabuşiţi de vijelie şi produce daune.

Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate in construcţie sau care sunt dezafectate şi  a căror elemente de contrucţii se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de către vântul puternic al unor stâlpi de la reţelele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă stâlpii sau firele căzute la pământ.

Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de viscol şi intensificările de vânt. Turiştilor care se aventurează pe traseele montane li se recomandă să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor, pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa.

Articolul precedentSportivii de la Ultimate Kickboxing, pe podium în Croația
Articolul următorMaramureșean monitorizat de medici după ce a venit din China