Directorul Departamentului Hidrotehnica din cadrul Facultății de Construcții a Universității București, prof. univ. dr. ing. Dan Mihai Păunescu a prezentat consilierilor judeţeni din Maramureş, aspectele relevante ale expertizei tehnice realizate în perioada 2017-2018, privind starea obiectivului Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Sârbi, comuna Fărcașa, parte a proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Consiliul Judeţean Maramureş a apelat la acesta, după ce pe terenul respectiv s-au înregistrat alunecări de teren care au pus în pericol siguranţa construcţiei.
Profesorul Păunescu a prezentat concret, cu suport grafic si video, lista operațiunilor executate, determinările si investigațiile efectuate precum și măsurile tehnice ce se impun pentru stabilizarea solului și stoparea alunecărilor de teren. Conform acestuia, verificările au necesitat lucrări de înaltă tehnicitate și măsurători care s-au întins pe durata a aproape doi ani, tocmai pentru a se obține date certe privind cauzele si efectele alunecărilor de teren, dar mai ales pentru identificarea soluțiilor tehnice necesare, care să permită finalizarea lucrărilor la proiectul SMID.
Expertul hidrotehnic a menționat, că lucrările nu sunt compromise și că datele obținute în urma măsurătorilor efectuate în cadrul celor 22 de foraje, 13 în interiorul obiectivului și 9 în afara perimetrului proiectului, au evidențiat, în mod clar, elemente precum: structura solului, existența a trei straturi acvifere unde acumulările de apă subterană au determinat deplasarea straturilor de sol și alunecarea terenului, sursa și debitul apelor dintre straturile solului, dar mai ales soluțiile de aplicat pentru consolidarea terenului.

Dan Ioan Păunescu a arătat că, pentru stabilizarea solului trebuie luate un set de măsuri care implică costuri suplimentare față de bugetul proiectului, menționând necesitatea executării unor lucrări de natura a realiza ancorarea straturilor de sol predispuse deplasării, concomitent cu drenarea apelor de subteran și controlarea apelor de la suprafață.
Raportul de expertiză conține câteva sute de pagini, fiind un document cu o valoare tehnică majoră, care indica soluțiile aplicabile pentru rezolvarea neajunsurilor și finalizarea proiectului. Deliberativului județean îi revine de acum înainte sarcina de a decide asupra fazelor următoare, în condițiile în care indicatorii economici pentru lucrările ce urmează a fi executate au fost deja aprobați, iar licitația se află într-o avansată fază de finalizare.
Lucrările proiectului SMID sunt prevăzute a fi încheiate până la finalul anului 2019, cu condiția parcurgerii fazelor și etapelor legale privind achiziția și executarea lucrărilor necesare.

Articolul precedent414 persoane angajate prin intermediul AJOFM Maramureș
Articolul următorAtenţie la escroci! Au reapărut colecţionarii germani