Niculae Bădălău, numărul doi în cadrul Curții de Conturi a României, a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore. Bădălău a fost săltat, duminică seara și audiat la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), principala acuzație fiind de trafic de influență și dare de mită. Săltarea și audierea lui Bădălău sunt o procedură mai puțin obișnuită deoarece este weekend și în mod normal nu au loc audieri în zilele de sâmbătă și duminică. 

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019″.

VEZI ȘI: Prima reacție a Curții de Conturi după reținerea lui Niculae Bădălău de către DNA. Ce spune legea: riscuri uriașe

ȘTIREA INIȚIALĂ

Din informațiile Realitatea PLUS, Niculae Bădălau ar fi fost săltat de procurorii DNA într-un dosar de trafic de influență și dare de mită.

Mai exact, se investigheaza un presupus lobby pe care Bădălău l-ar fi făcut în favoarea companiilor deținute de copiii săi.

Se pare că este vorba despre infracțiuni pe care le-ar fi comis recent, respectiv zilele acestea. Nu este exclus ca la mijloc să fie un flagrant. 

Până în prezent, DNA nu a emis un comunicat pe marginea acestui subiect.

Niculae Bădălău este numarul 2 în Curtea de Conturi a României, la Autoritatea de Audit, în trecut a fost un pion principal în conducerea PSD.

El este, de asemenea, președintele organizației județene a PSD Giurgiu. Este cunoscut și ca „dl Ficățel”. 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentVremea astăzi, 28 noiembrie
Articolul următorRomânia a pierdut bani din PNRR! Cum a evitat țara noastră prăbușirea firmelor de construcții – Explicațiile ministrului Marcel Boloș