În perioadele cu temperaturi ridicate angajatorii trebuie să asigure măsuri pentru protecția angajaților. Inpectoratul Teritorial de Muncă Maramureş informează angajatorii indiferent de forma lor de proprietate că, în următoare perioadă va intensifica controalele pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanele încadrate în muncă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme este obligatorie asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.

ITM Maramureș:

”Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor angajatorii trebuie să asigure apa câte 2-4 litri/persoană precum și echipament individual de protecţie și duşuri.”

Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin două zile consecutive. Nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

 

Articolul precedentDisconfort termic și manifestări de instabilitate atmosferică în Maramureș până în 16 iunie
Articolul următorCampioana Maramureșului, Viitorul Ulmeni, joacă mâine prima manșă a barajului de promovare în Liga a treia