După moartea pădurarului din Maramureș și a cazurile tot mai dese de pădurari atacați sau chiar uciși de hoţii de lemne se iau măsuri. Legea care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale a fost adoptată de Camera Deputaților și se trimite spre promulgare.

Camera Deputaților, care este for decizional, a adoptat cu 232 de voturi proiectul de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic, astfel încât pădurarii cu atribuţii de pază să fie dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de paza fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”, se arată în modificarea adusă articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.

Personalul silvic poate face uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii. Siguranța personalului silvic, în special a celor care asigură paza pădurii, este întărită prin acest nou Statut, așa cum au solicitat asociațiile profesionale din sector, dar și societatea civilă.

O altă modificare prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Articolul precedentCUPA SATELOR – Fărcașa, prima echipă calificată la turneul județean final
Articolul următorREGLEMENTĂRI: Polițistul este îndreptățit să utilizeze cătușe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente