Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației a găzduit marți evenimentul Paști în Maramureș 2019. Conform tradiției programul a fost deschis cu un scurt moment religios în care cei prezenți au cântat împreună cu preoții „Hristos a înviat”.

În prezența prefectului Maramureșului și a celui al Iașului, a vicepreședintelui Consiliului Județean, a primarului municipiului, a consilierilor județeni și locali, a primarilor localităților din Maramureșul voievodal, a reprezentanților instituțiilor de cultură și a numeroase personalități din domeniul social și cultural, a unui numeros public, a avut loc prezentarea cărții „Prefecții Maramureșului  1919- 2019” și vernisajul expoziției  de artă fotografică (autor Mariana Scubli)  și a expoziției documentare prezentată de Muzeul Maramureșean. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la instalarea primului prefect al Maramureșului, moment marcat de Instituția Prefectului prin lansarea volumului „Prefecții Maramureșului”, material realizat cu sprijinul Consiliului Județean.

În gospodăriile muzeului, satele Maramureșului și-au prezentat tradițiile, obiceiurile și bucatele tradiționale, într-o atmosferă de mare sărbătoare. În zona centrală a Muzeului Satului meșterii populari și-au prezentat creațiile, dând culoare și îmbiindu-i pe oaspeți să achiziționeze măcar un obiect. Centrul Cultural – Școala de Arte „Gheorghe Chivu” a organizat într-una din gospodăriile de la intrarea în muzeu o expoziție de icoane pe sticlă și de artă populară, la care s-au adăugat și momentele muzicale ale elevilor și profesorilor.

În curtea frumoasei „gospodării de Bârsana”, pe un podium special pregătit, a avut loc un spectacol de cântece și dansuri populare prezentat de Centrul Cultural Sighetu Marmației cu Ansamblul „Mara”, Grupul folcloric al  Școlii de Arte „Gheorghe Chivu”și Grupul „Sigheteanca”. Au pezentat momente artistice două grupuri folclorice ale Uniunii Ucrainenilor filiala Maramureș, Ansamblul „Mugurelul”al Clubului Copiilor din Sighetu Marmației, ansamblurile folclorice din Bârsana,  Oncești, Săliștea de Sus și Moisei. Din străinătate au cucerit aplauzele spectatorilor Anghelina Iovdi – Ucraina, Formația de muzică klezmer din Franța, Ansamblul „Dumbravienka”, Presov, Slovacia, Ansamblul „Novi Beograd, Belgrad, Serbia și Ansamblul folcloric „Kaszebe”,Chojnice, Polonia. Spectacolul a fost coordonat de prof. dr. Ioan Dorel Todea și prezentat de prof. Nina Hoza.

Ulițele și gospodăriile Satului Maramureșean s-au umplut de iubitori de frumos veniți din țară și din străinătate să se bucure de frumusețile portului popular și să guste din bucatele tradiționale.

„Paști în Maramureș” este un eveniment autentic care pune în evidență satul maramureșean, cu valorile, tradițiile, dar și credința maramureșenilor. Prin participarea unor formații artistice din Franța, Polonia, Slovacia, Serbia și Ucraina, evenimentul a căpătat o mare deschidere internațională.

Articolul precedentMinivacanța de 1 mai: Miercuri nu sună alarmele
Articolul următorO delegație a Consiliului Județean Maramureș participă la “Zilele Lacului Tisza – Tomek” în Ungaria