Pesta porcină africană s-a extins în județul Maramureș. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a confirmat existența virsusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din Ieud. 

 

În cursul zilei de astăzi, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș a fost notificată de existența unei suspiciuni de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud. Specialiștii DSVSA Maramureș au recoltat probe biologice de la un porc mort și doi purcei în viață, cu semne de boală, din gospodăria respectivă, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.

 

”Ca urmare a identificării genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureș, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Maramureș a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte. A fost convocată o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor unde au fost prezentate rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice și au fost stabilite măsurile aplicabile suspiciunilor de PPA. Institutul de Diagostic și Sanătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureș, în data de 23.10.2018. Totodată, a fost demarată și o anchetă a Poliției pentru verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează PPA. Ancheta epidemiologică este în desfășurare”  se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.

 

La nivelul focarului se aplică măsurile de restricție privind circulația animalelor, produselor și subproduselor animale și vegetale, mijloace de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere și pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulației animalelor. DSVSA Maramureș solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, avand în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județene.  Reprezentanții ANSVSA precizează că toate animalele suspecte trebuie eutanasiate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

 

Articolul precedentMaramureșean arestat pentru trafic de minori, lipsire de libertate și viol
Articolul următorCupa Memorialul dr. Naddoșy, la cea de-a IX-a ediție