Restricții în Maramureș după ce pestă porcină africană a fost confirmată la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din zona Bistra. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară, după identificarea unui porc mistreț mort pe fondul de vânătoare Bistra-Petrova.

După recoltarea și analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț găsit decedat pe fondul de vânătoare.

 

” În ședință a fost aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreț atât în zonele afectate, cât și în zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, ce include trei fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Rona de Sus, Rona de Jos, Coștiui, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Crăciunești, Valea Vișeului, respectiv delimitările fondurilor de vânătoare de către grupul de experți. Zona tampon are o suprafață de 5 km, include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Tisa, Sighetu Marmației, Valea Cufundoasă, Lazu Baciului, Vadu Izei, Valea Stejarului, Oncești, Nănești, Bârsana, Petrova, Crasna Vișeului și Bistra. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”, a spus Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș.

Directorul adjunct al DSVA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în județ, dar că boala este virală și extrem de contagioasă. Cetățenii nu realizează gravitatea problemei, chiar dacă pesta porcină este prezentă în mediul silvatic. Este al optulea caz de pestă porcină africană diagnosticată și confirmată la porcul mistreț în județul nostru.

Cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de prevenție.

Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș.

Articolul precedent30 Aprilie 2019 – zi libera pentru salariatii din sectorul public
Articolul următorMai sunt locuri libere la clasele de pregătitoare