O veste îmbucurătoare vine pentru vânătorii din Maramureş de la Ministerul Apelor şi Pădurilor care printr-un document trimis înspre inspectorii şefi ai Gărzilor Forestiere din teritoriu, dă liber la vânătoarea de mistreţi.

În documentul emis de secretarul de stat, Ilie Covrig se precizează că în urma evoluţiei pestei porcine africane pe raza judeţelor Satu Mare şi Tulcea, “atât în rândul animalelor domestic cât şi în rândul populaţiilor de mistreţi se dispune ca în judeţele limitrofe judeţelor unde evoluează pesta porcină să fie realizate cotele de recoltare la specia mistreţ, inclusive în ariile protejate cu acordul custozilor acestora.”

Administratorii fondurilor de vânătoare din Maramureş declară că ordinul era unul de aşteptat având în vedere apariţia pericolului pestei porcine africane, plus că ei au propus, repetat, luarea de măsuri pentru ca situaţia să nu evolueze.

“Am transmis prin diverse canale şi responsabili că o măsură eficientă şi rapidă ar fi acea de a realiza cotele de recoltare din fondurile de vânătoare în cel mai scurt timp, deoarece micşorarea numărului ar putea proteja efectivele pe viitor. În plus, consider că ar fi indicată o rărire a drumeţiilor prin păduri, în special a celor realizate cu mijloace auto care sperie animalele şi în plus, pot transmite în zona rurală şi urbană virusul pestei porcine.” a declarat Alexandru T. administratorul unui fond de vânătoare.

Totodată, se arată în actul oficial emis de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, în celelalte judeţe se recomandă intensificarea acţiunilor de vânătoare la mistreţ urmărindu-se realizarea cotei de recoltă aprobată.

Aşadar, vânătorii din Maramureş, judeţ limitrof cu Satu Mare unde s-a constatat apariţia pestei porcine vor putea acţiona intens pentru vânarea mistreţilor din fondurile de vânătoare.

Pentru ambele situaţii este indicată recoltarea femelelor adulte şi subadulte.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș anunţa că a  dispus măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane şi a interzis comercializarea porcilor în târguri.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la  100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om și nu afectează omul. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Articolul precedentGândire strategică pentru şoselele ce duc la Aeroportul Maramureş, dar fără termene
Articolul următorRupere de nori într-o localitate din Maramureș