Una dintre bisericile de pe lista monumentelor istorice se află în satul Călinești. Biserica, ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, este construită din lemn de stejar, datează din anul 1754 și este vizitată zilnic de zeci de turiști din toate colțurile lumii.

Biserica din Călinești are o poveste deosebită. Se spune că ar fi fost mănăstire în anul  1930 și a fost mutată de localnici în zona Căinei pentru că s-a surpat pământul sub ea. Arhitectura acestei biserici este încă o dovadă a măiestriei prelucrării lemnului de meșetrii populari maramureșeni.
”Este o biserică maramureșeană care se integrează în tipicul bisericilor din Maramureș dar are și anumite particularități și aș aminti coiful turnului, evazația puternică către bază, apoi foișorul care este scos în afara turnului care tâșnește din pridvor și sus la galerie este decorat cu arcele care sunt realizate prin cioplirea de curbe și contracurbe”, a explicat etnologul Pamfil Bilțiu.
Printre motivele care se regăsesc pe biserică se numără crucea și rombul, motive răspândite în arta populară. Și acoperișul lăcașului de cult este unul tradițional, fiind folosite dranițele.
Este drănițită în coadă de rândunică, specific bisericilor din nordul Transilvaniei, dar ceea ce este important este că ea are altarul decroșat, de vede din acoperiș, iar partea din față este după părerea mea un adaos uleriror care este de fapt masa de praznic. Ceea ce este interesant la gardul care împrejmuiește masa praznicală este motivul format din 2 triunghiuri unite la baza mică și care simbolizează unirea veșnică a familiei cu cei dispăruți”, a precizat etnologul.
Interiorul bisericii conține un valoros ansamblu de picturi murale realizate de Alexandru Ponehalschi.
Articolul precedentConcert de muzică clasică și cântece religioase într-o biserică din Maramureș
Articolul următorPoliţiştii maramureșeni vor fi la datorie de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului