La Spitalul Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare s-a realizat, în premieră pentru unitatea medicală, o intervenție chirurgicală laparoscopică de histerectomie totală cu anexectomie bilaterală. Prin această procedură  se realizează extirparea uterului, a colului uterin, precum și a ambelor ovare, explică medicii. 

În cazul de faţă a fost vorba despre o pacientă de 55 de ani, diagnosticată cu hiperplazie de endometru cu atipii (aceasta reprezentând o stare precanceroasă).

Evoluția postoperatorie a fost foarte bună, pacienta fiind externată după doar două zile, fără complicații.

Intervenția, care a durat aproape 3 ore, a fost realizată de către dr. Mariana Radu – medic specialist obstetrică – ginecologie, aflată la supraspecializare în chirurgia laparoscopică și oncologie genito-mamară în Franța, dr. Gavrilă Timiș – medic șef secție obstetrică – ginecologie din cadrul SJUBM, dr. Ștefan Pop – medic primar ATI în cadrul SJUBM și asistent medical instrumentar Maria Dunca.

Acest tip de intervenție, realizată laparoscopic, are foarte multe avantaje, comparativ cu intervenția chirurgicală clasică. Este vorba despre durerea minimă resimțită post operator, traumatismul chirurgical minim, lipsa complicațiilor de plagă, recuperare rapidă, reducerea numărului de zile de spitalizare, reintegrarea rapidă în activitatea cotidiană și costuri minime pentru spitalizare”, a declarat dr. Gavrilă, Timiș, medic șef secție obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalul Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare.

Articolul precedentDin nou la înălţime! Elevi băimăreni la concurs de robotică
Articolul următorRealitatea Plus se vede acum în toată țară. RCS & RDS a introdus postul TV în grilă