Cazul pădurarului găsit împuşcat scoate la iveală și alte probleme cu care se confruntă lucrătorii silvici, în special pădurarii.
Președintele Sindicatului Liber al Silvicutorilor filiala Maramureș, Dinu Raț atrage atenția asupra faptului că pădurarii au nevoie să fie dotați cu armament de serviciu, mai exact arme letale sau neletale după caz, pentru a se apara indiferent de situațiile care apar.
Acesta spune că în ultima perioada pădurarii au simțit destul de mult presiunea hoților de lemn.
„Nimeni nu ţine cont de schimbarea structurii proprietății pădurilor. Mulți proprietari sunt plecați din ţară, alții au decedat, astfel că sunt păduri fară stăpân iar hoții de material lemnos sunt foarte bine informați. S-a creat o stare de presiune asupra pădurarilor de neimaginat. Presiuni de genul amenințărilor. Un pădurar al nostru, de la Ocolul Silvic Târgu Lăpuș a fost amenințat că i se taie capul, că nu are ce căuta în pădure, că nu au ce cauta copiii lui în sat. Mi-a spus asta pădurarul Nechita, colegul… aștia mă lichidează, așa mi-a raportat. Și eu am avut acum câțiva ani o întâmplare la Dragomirești, când s-a aruncat cu toporul după mine, noroc că nu m-a nimerit.” a declarat pentru Realitatea de Maramureş, liderul de sindicat.
De multe ori știute fiind aceste amenințări, pădurarii se tem să meargă în pădure pentru că își pun viața în pericol și nu se pot apăra. „A pățit-o și colegul nostru care și-a pierdut viața. A făcut întocmai conform legii ce trebuia. A sunat şeful de district, care a apelat apoi 112, numai că până să ajungă toate forțele, vedeți ce s-a întâmplat….” mai spune Dinu Raţ.
Dinu Raț  precizează că pădurarii depun reclamații și la poliţie însă sunt trași ei la răspundere şi nu infractorii, pe principiul că nu au păzit pădurea. El consideră că este un vid legislativ în domeniul silviculturii iar legea trebuie foarte mult îmbunătățită. Vom reveni cu detalii despre acest caz.

Articolul precedentSală de clasă vandalizată la o școală din Maramureș
Articolul următor( FOTO ) Clădire construită în jurul unui stâlp într-o localitate din Maramureș