Prin ordin al prefectului de Maramureș, patru comisii mixte au verificat unitățile de învățământ din județ.

Existenţa autorizațiilor sanitare de funcționare, autorizațiilor de securitate la incendiu, dar și lucrările de igienizare și reparații curente precum și gradul de siguranță al elevilor, toate au fost în atenția celor prezenți în teren. Situația nu este una bună din acest punct de vedere.

Potrivit datelor Prefecturii Maramureș din cele peste 160 de unități școlare, aproape 70 funcționează dar fară autorizații.

Problemele principale sunt apa potabilă neconformă, amplasarea și funcționarea de grădinițe în blocuri de locuințe, lipsa apei potabile, grupuri sanitare neconforme dar și săli de sport amenajate în clasă.

Încă mai există 32 de clădiri cu wc-uri în curte, amplasate în mediul rural iar unele grădinițe nu au nici macar locuri de joacă.

Administraţiile locale au și o scuză, faptul că dintre acestea, 19 şcoli sunt situate în zone de munte izolate, iar activitatea instructiv-educativă se desfășoară în spații închiriate și la care nu se pot face investiții pentru amenajarea de toalete interioare.

Pe de altă parte, deşi au fost alocate fonduri financiare pentru finanțarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare interioare și asigurarea cu utilități, pentru 11 unități de învățământ doar la Asuaju de Sus și Borșa lucrările s-au finalizat, iar la celelalte grupuri sanitare lucrările vor fi finalizate abia în luna decembrie.

LOCALITĂŢI CARE NU AU DEMARAT LUCRĂRILE
Bicaz
Bistra
Bocicoiu Mare
Coltău
Ocna Șugatag
Poienile de Sub Munte
Ulmeni
Vișeu de Sus
PROBLEME CU APA POTABILĂ – 13 localităţi

Băsești, Bicaz, Bistra, Bogdan Vodă, Cupșeni, Leordina, Poienile de Sub Munte, Șieu, Remeți, Șișești, Repedea, Rona de Jos și Rona de Sus

Cât despre autorizațiile de securitate la incendiu nu au aceste documente, mai bine de 40 de clădiri.

În ce privește microbuzele școlare, sunt funcționale 124 de microbuze pentru transportul elevilor și s-au solicitat alte 71 de mijloace de transport.

Articolul precedentNu au reuşit să ajungă cu bunurile furate decât până la ieşirea din magazin
Articolul următorDrepturile acordate salariaților din Centrele de Recuperare a Persoanelor cu Handicap au fost aduse în atenția președintelui CJ Maramureș, de președintele Cartel Alfa