Situația școlară și frecvența la cursuri a elevilor de etnie romă de la Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare a fost analizată de către inspectorul școlar Edith Lapșanszki din cadrul Inspectoratului Școlar Maramureș, inspectorul Cristina Moldovan și conducerea unității de învățământ. De asemenea, s-a discutat despre întâlnirea cu elevii și cadrele didactice, organizată de ISJ, referitoare la calitatea educației.

Participanții s-au deplasat la școala gimnazială cu clasele I-VIII din comunitatea de romi, din cadrul comunității de romi din cartierul Calea Mireșului. În anul școlar de învățământ 2018 – 2019, aici, studiază 318 elevi de etnie romă, din care 87 sunt preșcolari, 158 sunt înscriși în clasele 0-IV, 73 de elevi în clasele V-VIII, din care 12 elevi studiază în clasa a VIII-a. Elevii au fost informați despre facilitarea accesului la educație prin existența locurilor special alocate romilor în învățământul liceal și universitar. Școala gimnazială din comunitatea de romi are un mediator școlar și doi profesori de limba romani.

În comuna Satulung, la Școala Gimnazială din Finteușu Mic se derulează proiectul ”Integrarea – soluția modernizării comunității”, implementat de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC Baia Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Satulung și unitatea de învățământ. Proiectul se derulează, până în luna septembrie a anului 2020 și este axat pe șapte componente: educație, ocupare, antreprenoriat, asistență socială și servicii medicale, îmbunătățirea condițiilor de locuit, asistență juridică și promovarea multiculturalismului și a nondiscriminării.

Obiectivul general al proiectului este promovarea unui pachet de intervenții integrate cu scopul incluziunii sociale, creșterii capacității de ocupare și reducerii riscului de sărăcie a grupului țintă format din 552 de persoane, din comunitatea Finteușu Mic, comuna Satulung.  În această unitate de învățământ studiază 327 elevi romi, din care 98 preșcolari, 155 sunt înscriși în clasele 0-IV, în clasele V-VIII sunt înscriși 74 elevi, din care 12 în clasa a VIII-a. Școala gimnazială are încadrat un profesor de limba romani cu normă întreaga. De asemenea, este un mediator școlar cu jumătate de normă și un profesor de limba romani cu jumătate de normă.

Articolul precedentSCANDAL: I-au înjurat pe ambulanţierii veniţi să acorde asistenţă medicală de urgenţă
Articolul următorSlujbă ținută în stradă cu scandal, îmbrânceli și huiduieli la biserica „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighet