Proiectul interdisciplinar ”Viitorul memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun” a fost implementat și în Sighetu Marmației. Proiectul propune reactivarea memoriei Holocaustului prin organziarea unor ateliere de artă cu elevii de la mai multe licee din oraș.

În cadrul acestui proiect elevii au avut ocazia să creeze lucrări artistice care au ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combatere a xenofobiei prin desen, video, fotografie sau poezie.

”Sunt doi organizatori, UMA Ed din București și Tarbut din Sighetu Marmației și evenimentul are loc la 3 școli din Sighet. Tema este <<Viitorul memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun>> și în fiecare școală se învață această temă prin 3 modalități. La Liceul Marmația se învață prin animație, prin benzi desenate, la liceul maghiar se învață prin mișcare, la liceul ucrainean se învață viața și ce a mai rămas din activitățile evreiești din Sighet”, a spus Peninah Zilberman, reprezentant fundația Tarbut.

”Este prezentă clasa 11 C cu care am început această activitate de la recenzia cărții ” Am fost medic la Auschwitz. Este o clasă cu care putem lucra pe astfel de teme, este încadrată în programa școlară în contextul istoriei universale, studiem Holocaustului, nazismul, fascismul, comunismul. Peninah este partenera noastră de ani de zile, mă bucur că m-a provocat în acest proiect. Sunt mândră să văd că elevii Liceului Tehnologic Marmația mai bifează o astfel de activitate”,  a precizat Adriana Vescan, director Liceul Tehnologic Marmația.

”Suntem în a treia zi de atelier în care definitivăm desenele. Am fost foarte impresionată de copii și de felul în care au desenat ei nefiind obișnuiți cu această activitate. Toate desenele sunt creative și mă bucur că sunt alături de ei în proiectul acesta. Proiectul este susșinut de Uniunea Europeană prin programul Europa pentru cetățeni”, a adăugat Andreea Chrică, coordonator atelier de benzi desenate.

Și la Liceul ”Taras Șevcenko” copii au fost încântați de acest proiect și s-au implicat în atelierele propuse.

”Suntem în parteneriat cu fundația Tarbut, cu liceul vostru, cu alte licee din oraș și misiunea noastră este să educăm despre Holocaust prin artă și media. Am început acest proiect la liceu cu niște amintiri despre Sighet, ce poate amintirea să ne dea ca motivație pentru un viitor mai bun, cu această temă o să lucrăm. Cum poate memoria orașului să ne formeze o conștiință pentru viitor, să creem un viitor pentru toată lumea, pentru toate etniile ca toți să ne simțim parte din acest oraș”, a spus Olga Ștefan, coordonator atelier prin ochii orașului.

Joi se încheie acest proiect și la Centrul Cultural începând cu ora 17:00 au loc o proiecție de film și dezbatere pe această temă.

Articolul precedentApeluri de proiecte adresate primăriilor
Articolul următorTemele pentru acasă, criticate din nou de elevi