Foto arhiva

Întrucât cei mai buni prieteni ai omului, câinii, pot deveni uneori şi un pericol, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş derulează o acţiune de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere a acestora.

 În perioada septembrie – decembrie, poliţiştii vor desfăşura atât activităţi preventive cât şi de combatere şi sancţionare a încălcării prevederilor legale din acest domeniu. Activităţile vor fi derulate împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Asociaţiei Chinologice Maramureş.
Oamenii legi amintesc că potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii.

 

– categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

 

– categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

 

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

 

Aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică  Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; efectuarea sterilizării câinilor, existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii

 

În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. 1 proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă.
Articolul precedentMedic și asistentă medicală din Maramureș condamnați definitiv pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită
Articolul următorBăimărenii invitaţi să spună cât de zgomotoasă e zona unde locuiesc