Părinții copiilor cu dizabilități și adulții cu dizabilități au ieșit în stradă, în această dimineață. În fața clădirii Palatului Administrativ din Baia Mare s-au adunat peste 20 de persoane care au contestat Proiectul de Buget aferent anului 2019 și au cerut modificarea acestuia, vizat fiind capitolul asistență socială. O astfel de formă de protest s-a desfășurat și în alte județe.

În Proiectul de Buget, cheltuielilor pentru salariile asistenților personali, indemnizațiile de creștere a copilului cu dizabilități, serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități  le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităților locale. Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii și adulții cu dizabilități și familiile lor fără garanții și în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supraviețuire, au semnalat azi părinții care au ieșit în stradă.

”Suntem un grup de părinți de copii cu dizabilități și reprezentanți ai adulților cu dizabilități din Baia Mare și împrejurimi. Ne-am adunat azi, o mână de oameni în fața Prefecturii Maramureș pentru a solicita Guvernului câteva lucruri de care avem neaparat nevoie în cel mai scurt timp. În primul rând, ne inetresează în mod deosebit modificarea proiectului bugetului pe anul 2019 privind asigurarea cheltuielilor de asistență socială și tot ceea ce presupune salarii ale persoanelor cu dizabilități, salarii ale asistenților personali, a copiilor cu dizabilități și a adulților cu dizabilităță; tot ceea ce presupune sistem de protecție la modul general. Bugetul central nu va mai susține, după cum se vede în proiect, nimic din ceea ce presupune asistența socială. Apoi, ne dorim în mod neaparat, înființarea unui fond pentru dizabilitate. Asta ce înseamnă? Un fond cu destinație fixă, precisă, pentru programele de tranziție și inserție a adolescenților și persoanelor cu dizabilități, în ceea ce privește piața muncii. Inserția pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități la noi este spre zero, din păcate, pentru că nu avem programe care să susțină această inserție. Asta ne dorim, pe cât posibil, de la nivel central, să se rezolve, pentru că pe plan local, este imposibil, fără o legislație concretă, care să susțină lucrul acesta. Apoi, ceea ce ne doarte foarte tare pe noi, părinții copiilor cu dizabilități, ar fi decontarea nu parțial, ci integrală, pe cât posibil, a terapiilor și a tehnologiilor asistive de care au nevoie copiii și adolescenții noștri. Este înfiorător să fi părinte de copil cu autism, de exemplu, și să trebuiască să susții tot ceea ce presupune terapie care costă extraordinar de mult și nu poate fi susținută concret de nicio familie. Mereu trebuie să apelăm la vecini, la prieteni, la bine-făcători, la bine-voitori, nu este normal așa ceva. Asta cerem și asta ne dorim, pe cât posibil, să ni se îndeplinească aceste trei dorințe, măcar”, a declarat președintele Asociației ”Comunicați cu noi”, Florina Matei.

”În primul și primul rând, acei copii adolescenți sau chiar oameni mai în vârstă, sunt privați de anumite drepturi. Prin bugetul național, unde scria pe negru cine ce drepturi are, tot ce înasemnă asistență socială, de la Guvernul nostru îndrăgit de toți, zic ei, avem zero lei. Ceea ce înasemnă că toate atribuțiunile, ceea ce înseamnă costuri care le avem fiecare părinte în parte, ar trebui suportat de către primării. S-ar putea ca peste 2-3 luni, soția mea care este asistentă personală să nu-și primească salariul de asistent persoanl din cauză că nu vor fi fonduri. Ceea ce înseamnă pentru familia mea o problemă fiindcă s-ar putea să nu mă pot duce la asociație la o terapie, să nu pot să continui școala fiindcă și aceea trebuie plătită din banii noștri, ceea ce este un minus foarte mare. Eu vorbesc în numele meu dar sunt ferm convins că în toată țara noastră, sunt mii și mii de oameni, acele persoane private de anumite drepturi care nu pot să își spună oful. Este nevăzător, nu poate vorbi, are diverse dizabilități, este o marjă foarte mare care este afectată. Noi, ca o asociație, încercăm să atragem atenția acestei probleme, sperăm să avem și noi un cuvânt de spus la un moment dat fiindcă și noi vom merge la un vot, la un moment dat, și o să dăm un plus sau un minus pentru un partid sau un altul fiindcă așa nu este ok. Din punctul nostru de vedere, ceea ce se întâmplă în momentul de față este o mare aruncare a noroiului de la unul la altul. Nu mai e administrația centrală ci cea locală trebuie să rezolve problema, chiar dacă are sau nu fonduri pentru aceste lucruri”, a spus un alt părinte.

Județele care s-au raliat protestului ”Nu Negociem Viața Copiilor Noștri și a Adulților cu Dizabilități”  sunt: Alba, Bihor, Botoșani, Constanța, Cluj, Hunedoara, Prahova, Gorj, Bacău, Vaslui, Dâmbovița, Sibiu, Dolj, Ialomița, Brăila, Maramureș, Covasna, Timișoara, Buzău.Acesta este un efort civic autentic, organizat în regim de urgență, în termen de două zile prin mobilizarea exemplară a părinților de copii cu dizabilități și a adulților cu dizabilități din România.

 

Articolul precedentÎn anul 2018, pe rolul Tribunalului Maramureş au fost înregistrate 6.452 de dosare noi
Articolul următorDeplasare grea, din toate punctele de vedere, pentru Știința Explorări