Odată cu venirea sezonului rece societatea Vital recomandă utilizatorilor să ia măsurile necesare pentru preîntâmpinarea problemelor legate de riscul de îngheț al instalațiilor de alimentare cu apă, care pot provoca reducerea sau chiar sistarea alimentării cu apă a imobilelor.

Întrucât înghețul instalațiilor poate provoca pagube importante în cazul spargerii acestora și cheltuieli mărite cu reparațiile necesare reluării alimentării cu apă societatea Vital vine cu o serie de recomandări pentru utilizatori.

Îngheţul apei din reţelele de distribuţie apare prima oară în căminul de apometru, după care se propagă către branşament şi reţeaua interioară. Protecţia instalaţiilor din căminul de apometru este importantă, întrucât aici sunt marea majoritate a armăturilor, apometrelor, robinetelor, coturilor, adică locuri unde pot apărea diminuări ale secţiunii utile şi unde se formează gheaţă în situaţia în care nu există circulaţie a apei pe reţea. Astfel se recomandă să protejați apometrele și instalațiile cu materiale termoizolante, care să reducă sau să împiedice înghețarea lor și verificați instalațiile interioare de apă: țevi, robineţi montaţi pe instalaţie pentru a vă asigura că nu există fisuri sau pierderi de apă care ar putea favoriza îngheţarea conductelor.

Dacă aveți o chiuvetă montată pe un perete exterior, izolați tevile. Îndepărtați tuburile flexibile de la racordurile exterioare. Opriți alimentarea cu apă spre robineții din exterior și când este posibil, goliți țevile complet. Ventilați spațiile de sub chiuvetă, pentru a permite aerului cald să pătrundă la țevi.

Multe din problemele cauzate de îngheţ s-au înregistrat la capetele de reţea, acolo unde consumul este mai scăzut şi neuniform. Ȋn cazul în care, în urma măsurilor luate, sau în lipsa acestora vor apărea situaţii de îngheţ a conductelor este important să nu acţionaţi asupra apometrelor instalate la limita de proprietate, în cazul în care sunt înghetate  apometrele, nu încercaţi să le dezghetaţi singuri, ci anunţaţi reprezentanții societății Vital.

Protejarea contorului, precum şi protejarea şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului. În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.

În cazul în care recomandările tehnice au fost ignorate, iar contorul îngheață și se defectează, societatea VITAL va repara sau înlocui contorul, facturând acest serviciu.

Informații suplimentare se pot obține la dispeceratul societății VITAL la numerele de  telefon:

 

0262 – 212 550; 0262 – 215 150,1,2; 0362 – 401052, 3; 0372 752660

 

Articolul precedentCJ Maramureș și CJ Bistrița-Năsăud au inaugurat ”Drumul Unirii”, la limita dintre cele două județe
Articolul următorSe lucrează la extinderea Liceului Tehnologic Ocna Șugatag