Recunoaşterea la nivel mondial a patrimoniului cultural al Maramureşlui, prin includerea a 8 dintre bisericile de lemn în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, obligă autoritățile abilitate la un efort sporit în a monitoriza, a cerceta şi a găsi soluţii de întreţinere şi restaurare. Unul dintre cele mai ample proiecte de restaurare din ţară se derulează în prezent la Plopiș.

E vorba despre biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”din Plopiş, monument UNESCO. Preotul Daniel Pop a găsit prin mijloace proprii, îndrumat de angajaţii Direcției Județene pentru Cultură Maramureş, o echipă de proiectare, dar şi o firmă de consultanţă ale căror eforturi au fost răsplătite cu acordarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, a unei finanţări de 4.858.074,67 lei. Valoarea totală a proiectului “Restaurare, consolidare şi punere în valoare a bisericii de lemn” este de 5.715.381,97 lei.

”Un lucru foarte bun s-a întâmplat la Plopiș, unde datorită eforturilor preotului ortodox Daniel Pop, s-a obținut o finanțare europeană de 4.858.074,67 lei, reușindu-se cu ajutorul firmei de consultanță să se acopere și contribuția personală a parohiei astfel încât în momentul de față se desfășoară lucrări ample de reabilitare a bisericii din Plopiș: înlocuire de material lemnos, tot ceea ce înseamnă aerisire și drenare a fost executat și urmează de-a lungul proiectului să se întâmple exact acele lucruri care trebuie pentru reabilitarea bisericii. Următorul pas este și punerea în valoare”, a explicat directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, Aura Pintea.

Pentru alte două biserici UNESCO s-au căutat soluţii de intervenţie şi finanţare pe plan local. Împreună cu arhitectul Oxana Florescu, fost arhitect şef al judeţului, membră cu mai multe mandate în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din care face parte şi judeţul Maramureş şi bună cunoscătoare a patrimoniului cultural construit din Maramureş, Direcția de Cultură Maramureș a solicitat Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Maramureş alocarea unei sume pentru luarea unor măsuri urgente de protejare a bisericilor UNESCO în pericol.

Astfel, s-au alocat 250.000 lei, cei 8 preoţi stabilind de comun acord, în urma discuţiilor,să se intervină de urgenţă asupra bisericii greco-catolice din Şurdeşti „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, precum şi asupra bisericii ortodoxe din Ieud Deal – „Naşterea Maicii Domnului”.

Sursa foto: Emanuel Luca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentAccident cu patru răniți în Baia Mare
Articolul următorPredare de ștafetă la parada brondoșilor, în Cavnic