S-a predat ștafeta la tradiționala paradă a brondoșilor din acest an. La Cavnic, zeci de brondoși mici au dovedit că vor duce mai departe această tradiție, iar anul acesta, parada le-a aparținut aproape în totalitate.

Pe străzile din orașul Cavnic a început gălăgia. Ca în fiecare an, în prag de sărbători, brondoșii au ieșit să alunge spiritele rele. Anul acesta, când se împlinesc 300 de ani de existență a acestei tradiții, copiii au fost cei care au arătat că o vor perpetua. Zeci de brondoși mici au participat la parada organizată de Primăria și Consiliul Local Cavnic și i-au și colindat pe cei care îi ajută să ducă tradiția mai departe, an de an.

Numeroși localnici au ieșit azi pe străzile din oraș pentru a vedea și a-i filma pe brondoși. Imaginile vor ajunge la cei dragi ai lor, care sunt plecați în străinătate. Cezara și Ioana au doar 4 anișori, iar anul acesta au fost cei mai mici ”brondoși” din Parada Brondoșilor Cavnic 2018. 

Suntem și în an Centenar, România 100 – Cavnic 300. Au trecut 300 de ani de când aici, la Cavnic, tradiția se păstrează vie, asta datorită brondoșilor. Anul acesta, trăim un moment extraordinar și în premieră, brondoșii cei mai mari au predat ștafeta celor mici. Copiii duc tradiția mai departe. E unic în România să vedem că o tradiție de 300 de ani este dusă mai departe de copii (…) De Crăciun, aici la Cavnic, 3 zile și 3 nopți pot fi văzuți brondoșii pe străzile din oraș și o să alunge toate spiritele rele. Dacă în timpul anului, cineva a avut gânduri rele pentru Căvnicari, îi asigur că în cele 3 zile de Crăciun nu mai au nicio șansă pentru că brondoșii vor domina totul”, a declarat primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț.

 

Articolul precedentSe restaurează o biserică monument UNESCO din Maramureș, prin finanțare europeană
Articolul următor”100 de ani în 100 de fotografii” la Bârsana