Sighetu Marmației se află pe locul 3 în Maramureș la numărul de persoane care beneficiază de ajutor social. Unii consilieri locali spun că ajutorul social ar trebui acordat numai persoanelor care sunt cu adevărat bolnave, iar cele care sunt apte de muncă ar trebui încurajate să muncească.
La ședința de Consiliu Local din luna ianuarie s-a discutat despre modul în care se acordă ajutorul social, dar și despre munca pe care trebuie să o facă cei care beneficiază de ajutor social și sunt apți de a lucra.
”Am întrebat și eu de ce Sighetu Marmației este pe locul 3 ca număr de asistați social, pe primul loc e Ulmeniul, pe locul doi este Baia Mare. Sighetu Marmației are cu 8 persoane mai puțin decât Baia Mare. Am aflat de la cei responsabili că atâta timp cât o persoană vine cu un dosar bine pus la punct în care se regăsesc adeverințe medicale ”corespunzătoare”, cei de la Asistență Socială nu pot decât să îl pună în practică”, a precizat Liliana Vîrsta, consilier local.
”Îmi pare rău că avem asemenea familii în Sighetu Marmației dar ar trebui să nu încurajăm asta într-un oraș în care avem locuri de muncă și nu avem muncitori. Ar trebui să ne gândim ca cine este apt de muncă să îi oferim un loc de muncă iar cine are certificat medical să îl scutim de muncă, cum spune legea. Lucrurile astea nu ar trebui încurajate ținând cont că în fabricile din Sighet sunt locuri de muncă, în construcții unde a crescut salarul la 3000 lei/lună, ar trebui să îi încurajăm și să le căutăm locuri de muncă, să îi îndrumăm către locuri de muncă, pe cei care sunt apți de muncă”, a spus consilierul local Petru Tomșa.
”Nu ar fi lipsit de importanță dacă într-o discuție cu medicii de familie, sunt aici și colegii care fac parte din consiliul de administrație al spitalului, să fie discutată această problemă și să le spunem să nu dea așa ușor hârtiile astea. Dacă omul este bolnav cu adevărat să le dea hârtia de care are nevoie, dar dacă face pe bolnavul mai mult decât e în realitate, asta li se poate sugera”, a adăugat Eugenia Godja, consilier local.
Potrivit Direcției de Asistență Socială Sighetu Marmației 244 de dosare pentru ajutorul social au rămas în plată la începutul acestui an.