30 de artiști plastici din nouă țări și-au expus ieri tablourile realizate în cadrul taberei internaționale de pictură din Ocna Șugatag. Artiștii au petrecut 8 zile în Maramureș în care au făcut  ieșiri în teren pentru a-și găsi inspirația pentru aceste lucrări.

Este al optulea an consecutiv în care  se organizează la Ocna Șugatag tabăra de pictură „Culori unite în Maramureș”. Anul acesta au participat artiști din Cehia, Danemarca, Italia, Republica Moldova, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

 

”Mă bucur de această întâlnire pentru a opta oară și vă mulțumesc pentru efortul pe care l-ați făcut, pentru sacrificiul pe care l-ați făcut pentru a onora invitația la această ediție a taberei de pictură internațională Culori unite în Maramureș și mulțumesc celor care m-au sprijinit pentru realizarea acestui eveniment”, a spus Radu Tărțan, organizator.

 

”Pentru mine întoarcerea în Maramureș, de fiecare dată când se întâmplă, înseamnă un moment de inițiere pentru că Maramureșul rămâne pentru artiști un reper de necontestat și inegalabil. Bucuria mea a fost imensă când domnul Tărțan m-a invitat să particip la această tabără. Mă simt onorat de compania confraților din străinătate. Am prilejul să îmi reconstitui niște opțiuni asupra evoluției picturii în aceste părți ale Europei, a stilurilor și a personalităților autorilor respectivi”, a explicat Liviu Suhar.

 

”Am luat parte la multe tabere de pictură și în străinătate, în America, în Japonia, în China, în mai multe țări europene, aici mă aflu pentru a patra oară și mulțumesc pentru invitație și sunt foarte bucuros că mă aflu aici. Vreau să menționez că zona Transilvaniei, și mai mult zona Maramureșului se aseamnă foarte mult ca și peisaj de cea din Transcarpatia. Mă bucur că îl avem pe domnul Radu Tărțan care ne adună an de an aici și care ne dă mână liberă în a picta și nu suntem condiționați de nimic și asta ne ajută și mai mult să creem și să ne transpunem ideile pe pânză”, a mărturisit unul dintre artiștii prezenți.

”Mă bucur să fiu alături de câțiva artiști pe care îi cunosc personal, de alții la care le cunosc creația îndeaproape despre care am scris în cercetarea mea doctorală și totodată să fiu alături de colecționarul Tărțan care este înconjuurat de o familie de artiști, 3 artiști plastici, și dânsul este un neobosit pentru că are și calitatea de maratonist și astăzi, ca și la celelalte 8 ediții, este neobosit în a se strădui să se întâmple astfel de lucruri în Ocna Șugatag și în Maramureș”, a precizat Nicolae Suciu.

 

”Sunt emoționat că am privilegiul de a fi cu dumneavoastră la finalul unei experiențe artistice atât de interesante, sunt emoționat și pentru faptul că l-am întâlnit aici pe un om foarte drag mie și familiei mele, un mare pictor, domnul Liviu Suhar, am depănat câteva amintiri minunate. Îl felicit în primul rând pe organizator, pe Radu Tărțan, dovedește perseverență într-un proiect început acum 8 ani și această ediție este specială pentru că e pusă sub semnul unui eveniment important pentru români, anul centenar. Această ediție va rămâne și pentru dumneavoastră ca o ediție specială pentru că în locul unor simeze în marile metropole ale Europei, acum simeza dumneavoastră este pe iarbă, pe gard, în umbra sălciilor plângătoare din jur”, a adăugat Gheorghe Mihai Bârlea.

”Sunt din Danemarca și în primul rând vreau să mulțumesc familiei Tărțan pentru invitația la această tabără. Sunt nespus de bucuroasă că am reîntâlnit aici artiști mai vechi dar și mai noi. Chiar dacă nu vorbim aceeași limbă, totuși vorbim aceeași limbă, cea a artei. Acestea sunt gândurile care mă însoțesc atunci când pictăm și redăm aceste impresii din Maramureș. Noi nu cunoaștem foarte bine această regiune și ar fi foarte important să avem posibilitatea să cunoaștem mai bine această parte a Europei care este foarte bogată și diversificată”, a adăugat o altă artistă.

 

Participanții la tabara de pictură au fost impresionați de Maramureș și de ospitalitatea organizatorilor. Aceștia au mărturist că și-ar dori să revină la acest eveniment și la edițiile viitoare.
Articolul precedentSighetu Marmației rămâne fără apă miercuri, 12 septembrie
Articolul următorTrei morți și 26 de răniți într-o săptămână pe șoselele din Maramureș