Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituție publică de cultură în subordinea Consiliului Județean Maramureș, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în parteneriat cu Primăria Oarţa de Jos, Şcoală Gimnazială Oarţa de Sus, Fundaţia social-culturală pentru democraţie i.u.g.a., Asociaţia Omnis Barbaria, Asociaţia HistArch, organizează în cadrul proiectului cultural Comori din Ţara Codrului, expoziţia temporară Tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus.

Cercetările arheologice au început în anul 1985, în urma descoperirii de către o localnică a trei monede de argint pe locul numit Ograde. Cercetările au fost conduse de doamna Georgeta Maria Iuga, muzeograf la Muzeul Judeţean Maramureş de atunci, care a fost ajutată de copii cu vârste între 10 și 15 ani, membri ai Cercului de Istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În prima campanie de cercetări arheologice de la Ograde au fost descoperite un număr de 191 de monede. A doua campanie s-a desfăşurat în anul 1986 şi a avut ca rezultat identificarea a încă 113 monede, pentru ca, în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, să mai fie descoperite trei monede. Astfel, în localitatea Oarţa de Sus. Ograde au fost descoperite un număr de 307 monede romane de argint, dar se pare că cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă aproximativ 70-80% din tezaur.

Prin aducerea tezaurului „acasă”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş intenţionează să aducă în atenţia localnicilor, în special a celor mai tineri, tezaurul de denari romani imperiali descoperit în sat, pe locul numit „Ograde”. La vernisajul expoziţiei, din partea asociaţiilor partenere 4 membri vor purta atât piese vestimentare, podoabe, accesorii specifice civilizaţiei dacice cât şi civilizaţiei romane (feminine şi masculine). Vernisajul expoziţiei va avea loc luni 10 septembrie 2018 la Şcoala Gimnazială din Oarţa de Sus, în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar.

Articolul precedentO autocisternă plină cu ciment s-a răsturnat pe drum în Valea Chioarului
Articolul următorSărbătoare tradițională în satul Nănești, județul Maramureș