La împlinirea a 100 de ani de la adunarea populară din Sighetu Marmației în care au fost desemnați reprezentanții Maramureșului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a avut loc în data 1 decembrie 1918, în capitala Maramureșului Voievodal  s-a desfășurat un ceremonial militar și religios.

Reprezentanții Prefecturii Maramureș, ai Consiliului Județean Maramureș și ai administrației locale sighetene au vorbit despre semnificația zilei de 22 noiembrie 1918, dar și despre evenimentele care au dus apoi la Marea Unire din 1 decembrie.

Oficialitățile prezente  la manifestare au depus coroane de flori la monumentul dedicat academicianului, precursor al Marii Uniri. 

Primarii și viceprimarii din Maramureșul Istoric care au participat la manifestare au semnat un credențial de mulțumire și recunoștință a faptelor înaintașilor care au înfăptuit la 1 Decembrie 1918 Marea Unire.

Tot astăzi un convoi format din mai multe căruțe a pornit din Sighetu Marmației, pentru a ajunge în 1 decembrie la Alba Iulia, un punct de reper în istoria României. Acesta este un proiect al Consiliului Județean Maramureș prin care se dorește refacerea simbolică a traseului străbătut de maramureșenii care au participat la Marea Unire din 1918.

Articolul precedentSportivii de la CSS Sighet, la al șaselea turneu
Articolul următorÎn Sighetu Marmației au fost dezvelite două plăci comemorative