Zeci de persoane au răspuns invitației lansată de Spitalul Municipal Sighetu Marmației de a dona sânge. Medicii atrag atenția asupra importanței donării de sânge pentru salvarea unor vieți și îi îndeamnă pe sigheteni să se alăture campaniilor de donare de sânge de fiecare dată când au ocazia.

În această lună recoltarea de sânge s-a făcut într-o locație nouă, la demisolul Ambulatoriului Integrat, vizavi de Cabinetul Balneofizioterapie. Încă de la primele ore ale dimineții zeci de persoane au vrut să vină în sprijinul celor aflați în suferință și au donat sânge.

”S-au mobilizat într-un număr mare sighetenii, aproximativ 20 de persoane au venit în primele ore. Au fost câteva persoane care au donat sânge cu dedicație pentru un pacient. Înainte de a dona sânge se fac testele predonare care constau în determinarea hemoglobinei, a glicemiei, a tensiunii, a pulsului, înălțime, greutate și termometrizare. În funcție de aceste teste de predonare și în urma anamnezei care se face de către medic pot să validez sau nu donatorul în vederea donării de sânge”, a explicat medicul Gabriela Maftei.

Medicii spun  că donarea de sânge are și avantaje pentru sănătatea donatorului.

”Pentru persoana care donează sunt niște avantaje în sensul că crește imunitatea sângelui pe toată formula de hemoleucograma, există și un echilibru psihic în sensul că faci o faptă bună și în general persoanele hipertensive sunt indicate pentru donare pentru că le scade ușor tensiunea și rămâne așa echilibrată pentru o perioadă mai lungă de timp”, a adăugat medicul.

Donatorii de sânge au și câteva beneficii.

”Beneficiile donatorilor constau într-un set de analize gratuite, testele de hepatita B, hepatita C, testul HIV, sifilisul, se determină și niște anticorpi care sunt legați de un tip de leucemie cronica, grupa sangvină, RH, beneficiază de 7 bonuri de masă în valoare de aproximativ 70 de lei și o zi liberă de la locul de muncă”, a precizat Gabriela Maftei.

Intervalul de timp dintre două recoltări trebuie să fie de 90 de zile pentru femei și de 70 de zile pentru bărbați.

Articolul precedentMăsuri ferme în cazul agresiunii de la cinema reclamată de 3 tineri din Sighetu Marmației
Articolul următorAproximativ 11.000 de pachete cu țigări de contrabandă, confiscate la frontiera de nord a României