Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din anul 1988, oferind oamenilor din lumea întreagă oportunitatea de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi sprijin celor diagnosticați cu această infecție și de a-i comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate SIDA. În 2018, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este”Stop SIDA. Informează-te despre  HIV!”

 

Potrivit Direcției de Sănătate Publică a județului Maramureș, la nivel mondial, în anul 2017, un număr de 36,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 35 milioane adulți și 1,8 milioane copii. Aproximativ 75% din persoanele infectate știau că au HIV/SIDA.  În 2017, au existat 1,8 milioane de noi infecții HIV, dintre care 1,6 milioane adulți și 180.000 copii sub 15 ani. Dintre acestea, 21,7 milioane de persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 940.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.

În România, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în iulie 2018, existau 16.000 persoane infectate cu HIV.

 

Scopul campaniei este conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală.

 

Articolul precedentZiua națională, sărbătorită și de prichindeii de la Grădinița nr. 7 din Sighet
Articolul următorZiua Națională a României a fost sărbătorită și în Sighetu Marmației printr-o serie de acțiuni