Directorul Administraţie Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, invitată la Realitatea Plus duminică seara, a declarat că anul 2019 este cel mai călduros an de când se fac măsurători în România.

„Pot să confirm acum că anul 2019 este cel mai călduros an de când se fac măsurători în România, depășind recordul anterior din 2015”, a declarat Elena Mateescu la Realitatea Plus.

Măsurătorile meteo se fac în România începând cu anul 1900, iar recordul anterior a fost stabilit în urmă cu numai patru ani.

„Tiparele de vreme extremă vor deveni normale în România, toate semnalele indică acest lucru”, a avertizat Elena Mateescu.

Poziția geografică a României impune să vorbim în continuare de patru anotimpuri, însă din ce în ce mai des vedem că perioadele de tranziție între anotimpuri sunt tot mai apropiate de iarnă sau vară.

„Întreg anul 2019 a înregistrat nouă luni în care abaterile termice au fost semnificative. 

Noiembrie este cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere de 4,9 grade Celsius faţă de ceea ce ar fi normal pentru o lună noiembrie, în România. 

Luna iunie din acest an a fost, de asemenea, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice”, declarase anterior șefa ANM.

Potrivit acesteia, în prima jumătate a lunii decembrie a existat o abatere termică de 1,8 grade, iar vremea a continuat să fie foarte caldă imediat după.

Cât priveşte tendinţele meteorologice înregistrate la nivel mondial, oficialul ANM a subliniat faptul că 2019 se află pe podiumul celor mai călduroşi ani din ultimii 140 de ani.

Articolul precedentUrări de Anul Nou 2020. Aici sunt cele mai frumoase mesaje și SMS-uri de La mulți ani!
Articolul următorAccident cu 3 mașini implicate pe strada Făget din Sighetu Marmației