Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, când creşte numărul porcinelor sacrificate tradiţional în gospodăriile populaţiei. Direcția Sanitar Veterinară  și pentru Siguranța Alimentelor informează  că, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, examenele trichineloscopice se efectueaza până în 23.12.2019.

Locaţiile unde sunt aşteptaţi cetăţenii sunt Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din oraşele Baia Mare, Târgu Lăpus, Sighetu Marmaţiei, Seini, Vişeu, Borşa, Baia Sprie și Cabinetele Veterinare Individuale aflate la nivelul fiecărei commune  de luni până vineri în intervalul orar 09 – 15 și sâmbătă  și duminică între orele 09 – 13.

Trichineloza este o boală zoonotică cauzată de  nematodul Trichinella. Oamenii şi animalele contactează boala prin consumul de  carne infestată. Cea mai frecventă sursă de infestare a omului  o constituie carnea de porc si de vânat sălbatic. La om, simptomele trichinelozei apar după consumul de carne infestată cu larve și chisturi care conţin larve de Trichinella spp.

Trichineloza prezintă un risc alimentar pentru oameni, boala putând fi prevenită eficient prin aplicarea măsurilor de control sanitar al cărnii de porc prin examenul digestiei artificiale și examenul trichineloscopic.

Trichineloza este o boală supusă despăgubirii, animalele fiind despagubite la valoarea lor de piaţă stabilită de comisia de evaluare, în condiţiile în care deţinătorul demonstrează faptul că animalele sunt identificate şi introduse în Baza Naţională de Date.

Totodată, în scopul prevenţiei comerţului ilicit precum şi a consumului de carne neexpertizată sanitar-veterinar, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, va organiza acţiuni de control în trafic precum şi la nivelul unităţilor de abatorizare şi procesare a cărnii.

 

Articolul precedentA început goana după bradul de Crăciun
Articolul următorCum va fi vremea în Maramureș