Pagubele cauzate de mistreți au fost subiectul unei ședințe la Instituția Prefectului. Autoritățile s-au așezat la masa discuțiilor în urma mai multor sesizări venite de la cetățeni, disperați că animalele sălbatice le distrug toată munca. Ar fi necesară modificarea legii vânătorii. Este de altfel apelul pe care îl tot fac mai mulți primari, de o bună perioadă, dar toate demersurile în acest sens se blochează prin sertarele ministerelor din București.

În tot acest timp, oamenii depun memorii prefectului. Spre exemplu, săptămâna trecută, s-a depus un memoriu de către cetățeni din satul Vălenii Lăpușului,  care au cerut ajutor pentru a rezolva problema mistreților. Animalele intră în sat, rup gardurile și pătrund în curțile oamenilor, distrugând tot ce le iese în cale. Sunt în număr tot mai mare, încearcă să intre și în adăposturile pentru animale, distrug pășunile și fânețele și nu mai cultivă nimeni nimic. Mai mult, animalele sunt și purtătoare de pestă porcină africană.

Prefectul Vasile Moldovan a spus: ” În ultimii doi ani am efectuat mai multe demersuri prin care am discutat inclusiv cu primarii despre posibilitatea acordării de despăgubiri, având în vedere că procedura este complicată. Am convocat această întâlnire de lucru pentru a identifica soluții și propune modificarea legislației în vederea stabilirii unei proceduri simplificate pentru despăgubirea cetățenilor cărora le-au fost distruse culturile. Din răspunsul primit de la Garda Forestieră rezultă că nu au fost depuse dosare/procese verbale în conformitate cu  prevederile legislației în vigoare pentru acordarea de despăgubiri”.

Reprezentantul Gărzii Forestiere a precizat că modificările aduse la legea vânătorii au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. Din cota stabilită pentru recoltarea mistreților la nivelul județului nostru, valabilă până la jumătatea lunii mai s-a recoltat 84% (din 2760 mistreți cotă aprobată au fost recoltați 2328).

Primarul comunei Recea, Pavel Octavian, a precizat că problema majoră o reprezintă pagubele produse de mistreți la culturile de porumb. Din cauza pagubelor produse de mistreți mare parte a terenurilor au rămas nelucrate, a menționat și primarul Ioan Mătieș. În Baia Sprie, mistreții au distrus, inclusiv zona viticolă.

Reprezentanții autorităților, dar și cetățenii au propus următoarele: modificarea urgență a legii vânătorii; realizarea unei estimări a numărului de mistreți, demersuri pentru majorarea cotei de vânătoare a porcilor mistreți; realizarea îngrădirii cu garduri electrice a perimetrelor; redimensionarea fondurilor de vânătoare pentru a nu include în perimetru zone agricole; demersuri legislative la nivel central; realizarea unei proceduri de acordare a despăgubirilor.

Prefectul Vasile Moldovan a declarat că va fi constituit un colectiv tehnic de lucru din reprezentanții autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice cu atribuții în acordarea de despăgubiri, juriști și reprezentanți ai proprietarilor fondurilor de vânătoare și administratori de fonduri cinegetice (Direcția Silvică Maramureș și AJVPS), reprezentanți ai asociațiilor/cetățenilor. Cu toții vor propune atât proceduri de prevenție, respectiv de acordare a despăgubirilor, dar și de modificare a legislației în domeniu care vor fi transmise ministerelor, respectiv parlamentarilor pentru inițiativă legislativă pentru prezentarea și dezbaterea în comisii, iar ulterior în plen.

Articolul precedentCercul Urban de Tineret în Baia Mare
Articolul următorLiga Zimbrilor: Minaur Baia Mare pierde pe terenul celor de la CSU Suceava