Comisia Europeană (CE) a alocat, luni, 232 de milioane de euro în lupta globală împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus. Aproape jumătate din aceşti bani sunt destinaţi Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru coordonarea răspunsului la această epidemie, scrie realitatea.net

Noul pachet de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru a stimula pregătirea, prevenția și izolarea virusului COVID-19 la nivel mondial prevede în prima etapă acordarea a  232 milioane de euro. O parte din aceste fonduri vor fi alocate imediat diferitelor sectoare, iar restul în următoarele lunim precizează CE într-un comunicat de presă.

Totodată, Comisia a anunțat că alocă fonduri suplimentare pentru repatrierea cetăţenilor europeni din China.

Comisia Europeană a anunţat că statele membre declară că sunt pregătite să facă faţă epidemiei. „Pe măsură ce numărul de cazuri continuă să crească, sănătatea publică este prioritatea noastră. Fie că luăm măsuri pentru a fi pregătiţi în Europa, China sau în alte părţi, comunitatea internaţională trebuie să coopereze. Europa vrea să joace un rol important”, transmite, într-un comunicat pe Twitter, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a mai anunţat că produsele alimentare importate din China sunt sigure pentru consum şi nu sunt un pericol pentru cetăţenii europeni, mai ales că UE importă categorii limitate de alimente din China. În urma evoluțiilor din Italia, Comisia intensifică sprijinul acordat statelor membre în contextul măsurilor în curs privind pregătirea, planificarea pentru situații neprevăzute și planificarea răspunsului. 

Până marți, în Italia, coronavirusul COVID-19 a infectat 229 de persoane și a ucis șapte persoane. Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Având în vedere evoluția rapidă a situației, suntem pregătiți să intensificăm măsurile de asistență. În acest sens, o misiune comună de experți ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ai Organizației Mondiale a Sănătății va pleca spre Italia săptămâna aceasta, pentru a sprijini autoritățile italiene.”

„Din pachetul de ajutoare în valoare de 232 milioane de euro:

– 114 milioane de euro vor sprijini Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în special privind planul global de pregătire și de răspuns la nivel mondial. Scopul este stimularea demersurilor din domeniul sănătății publice care constau în pregătirea pentru situații de urgență și răspunsul în caz de urgență în țările cu sisteme de sănătate slabe și cu reziliență limitată. O parte din această finanțare se obține cu acordul autorităților bugetare ale UE;

– s-a planificat alocarea a 15 milioane de euro în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar din Senegal, pentru sprijinirea unor măsuri precum diagnosticarea rapidă și supravegherea epidemiologică.

– 100 de milioane de euro, din care 90 de milioane de euro sunt destinate unui parteneriat public-privat cu industria farmaceutică în scopul dezvoltării unui vaccin, iar 10 milioane de euro sunt destinate unor proiecte de cercetare în epidemiologie, diagnosticare, terapii și gestionarea clinică a izolării și prevenției;

– 3 milioane de euro sunt alocate Mecanismului de protecție civilă al UE, pentru zborurile de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene. 

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, forul comunitar a alocat 10 milioane de euro (11.05 milioane dolari) pentru cercetari privind epidemia cu coronavirus. Comisia a lansat atunci o procedura de urgenta pentru accesarea fonduri din programul sau de cercetare si inovare, banii urmand sa finanteze doua pana la patru proiecte.

OMS: Epidemia de coronavirus – o urgență de sănătate publică la nivel internațional

Deciziile Executivului european vin după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decretat pe 30 ianuarie că epidemia provocata de noul coronavirus aparut in China si care s-a raspandit in mai multe regiuni ale lumii constituie „o urgență de sănătate publică la nivel internațional”.

Articolul precedentRestricții în școli pentru prevenirea coronavirusului
Articolul următor”Mărțișor – tradiție și simbol” | Expoziție de mărțișoare cu vânzare în scop caritabil