Dublarea alocațiilor pentru copii a fost votată miercuri în plenul Camerei Deputaților. Alocația va ajunge de anul viitor la 300 de lei.

Decizia  a fost luată cu 179 de voturi pentru și 29 de abțineri. La momentul votului, liberalii și-au scos cartelele din aparate.

Ministrul Clorin Cîțu avertiza marți că dublarea alocațiilor și scăderea TVA la 16% ar putea duce România la un deficit bugetar de 5%. 

„La alocații 6 miliarde de lei, la TVA 11,8 miliarde. Asta înseamnă, doar din alocații deficitul să se ducă la 4,13 la sută și împreună cu reducerea TVA ne ducem cu deficitul înspre 5 la sută. Am spus acest lucru. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România. Și nu îmi fac mie rău, nu fac rău PNL. Fac rău României
nu ne fac nouă un rău – PNL, nu îmi fac mie rău, Florin Cîțu, fac rău românilor, aruncând țara în haos. Asta este ce se întâmplă  în Parlamentul României. O răzbunare copilărească”, a spus Cîțu marți, la Digi24.

Deputații din Comisia de muncă au votat marți un amendament depus de social democratul Adrian Solomon, prin care alocațiile copiilor se vor dubla de la 150 de lei la 300 de lei. 

Articolul propus de președintele comisiei de muncă, Adrian Solomon și adoptat de comisie:

Alocațiile vor fi în cuantum de: 

a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;

c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Au fost 16 voturi pentru și 6 abțineri. S-au abținut de la vot parlamentarii PNL.

Premierul Ludovic Orban s-a arătat nemulțumit de inițiativa social democraților și a declarat săptămâna trecută că PSD a stat trei ani la guvernare şi putea să majoreze alocaţiile pentru copii în această perioadă. 

„Acum PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii. Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul, să declanşeze cheltuieli nesăbuite, să sifoneze banul public, să-şi angajeze rudele, pilele şi toţi neisprăviţii în administraţia publică, iar acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar”, a spus Orban.

Scrie www.realitatea.net

Articolul precedent409 elevi și 315 profesori au fost premiați de Consiliul Județean Maramureș la ”Gala olimpicilor maramureșeni”
Articolul următor3 persoane rănite în urma unui accident rutier produs în Baia Mare