Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea prin care este majorată anual alocația pentru copii cu rata medie a inflaţiei. Astfel că de la 1 ianuarie 2020, anual, alocațiile vor crește pentru a acoperi inflația.

Legea  prevede majorarea anuală a alocaţiei pentru copii cu rata medie anuală a inflaţiei din data de 1 ianuarie 2020. Proiectul a fost adoptat luna trecută, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaţilor.
 
Proiectul a fost adoptat, pe 15 octombrie, în unanimitate, de cei 242 de deputaţi prezenţi în plenul Camerei.
 
„Iniţiativa legislativă vizează completarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993, în sensul introducerii unei norme privind majorarea valorii alocaţiei cu indicele anual de inflaţie, pentru a menţine cuantumul acesteia la aceeaşi valoare de piaţă. Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, potrivit proiectulu ide lege. 
 
Iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Robert Sighiartău, a scris, pe Facebook, după adoptarea actului normativ, că alocaţiile vor creşte pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie „cât mai decentă”.
 
„Am reuşit! Încă o victorie pentru copiii României! Alocaţiile copiilor vor creşte anual din ianuarie 2020. Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de indexare a alocaţiilor de stat pentru copii cu rata inflaţiei Din 2020, anual, alocaţiile vor creşte pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă. Mă bucur că am reuşit să duc până la capăt cele două proiecte. A fost greu, dar s-a terminat cu bine. Mulţumesc tuturor părinţilor şi copiilor pentru susţinere!”, arată mesajul lui Sighiartău.
 
Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
 
a) 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
 
b) 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;
 
c) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

 

Articolul precedentCălin Chilat, numit administrator provizoriu la Aeroportul Internațional
Articolul următorAi nevoie de alarmă dimineața? Ce fel de om ești în funcție de asta