Poliția Română a anunțat că a fost demarată acțiunea de control intitulată sugestiv „Foc de Artificii”. Ca și în anii precedenți vor fi efectuate acțiuni și controale la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, dar și în zonele unde sunt piețe, târguri sau centre comerciale. Polițiștii atrag atenția că nu toate articolele pirotehnice, folosite în special în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt în conformitate cu prevederile legale.

Acțiunea de control a demarata astăzi (18 noiembrie 2019) și va dura până în data de 6 ianuarie 2020. 

” Vor fi vizate persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2019/2020.”  Spun cei de la Poliția Română     

     Polițiștii mai avertizează și cu privire la actegoriile de articole pirotehnice ce pot fi comercializate și folosite.

Imagine

Foto-Articole pirotehnice confiscate (2018-2019)

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate pe tot timpul anului

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului.

Imagine

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Doar în județul Dâmbovița, pe parcursul sezonului precedent al sărbătorilor de iarnă (2018-2019) au fost confiscate peste 10,000 de articole pirotehnice care erau interzis a fi comercializate,pe teritoriul României, conform legislației actuale.

Articolul precedentEuro a explodat! 4.77 lei, prețul monedei europene
Articolul următorUBB Cluj, din nou pe prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România