Indicele temperatura umezeala a atins pragul critic de 80 unitati in municipiul Baia Mare. Valoare temperatura aerului 31 grade Celsius. Valoare temperatura resimtita 37 grade Celsius.

Indicele temperatura-umezeala este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul uman se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza.

Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influenteaza activitatea organismului uman atunci cand umiditatea este ridicata, corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil in perioadele de disconfort termic.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor, dar mai ales persoanelor varstnice cu probleme de sanatate sa evite, pe cat posibil, expunerea la soare si caldura, in intervalul orar 11.00-18.00. Este important sa consume lichide (apa si sucuri de fructe, in cantitate de 2-4 litri/zi) pentru hidratarea organismului. Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatura umezeala ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afectiuni ale suprarenalei), precum si persoanele obeze.

Articolul precedentUn bărbat a decedat, iar alte trei persoane au ajuns la spital în urma unor accidente rutiere
Articolul următorPagube în valoare de peste 2,4 milioane mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în Maramureș