În perioada 24 februarie – 8 martie, adică de la Dragobete până la Ziua Internațională a Femeii, polițiștii de prevenire au derulat un proiect de prevenire a violenței de gen, la Colegiul de Arte din municipiul Baia Mare, sub sloganul „Te îndemn să mă iubeşti”.

Sub influența acestei perioade, în care în comunitate se celebrează iubirea și eternul feminin, polițiștii au considerat că e un moment oportun pentru a aborda cu elevii de liceu teme precum stereotipurile de gen, egalitatea de șanse și cauzele unor forme de violență, precum violența psihologică respectiv hărțuirea stradală, violența fizică, agresiunea sexuală dar și violența în familie.

În cadrul celor 10 activități susținute polițiștii au pus în discuție asumpțiile stereotipale privind rolurile fetelor și băieților în societate și au analizat comportamentele și practicile care împiedică egalitatea. Sub forma unor exerciţii individuale sau de grup, s-a vorbit despre atitudini și tipare comportamentale influențate de gen, pentru a descoperi modul în care fetele și băieții se percep pe sine, dar și pe ceilalți, astfel încât elevii să conștientizeze modul în care stereotipurile de gen le influențează percepțiile, atitudinile, convingerile și comportamentele personale.

Mare parte din aceste stereotipuri plasează un sex în rolul de dominator al celuilalt sex, iar în multe situații aceste convingeri duc la apariția și tolerarea unor acte de violență în relațiile dintre partenerii intimi.

Poliţia are un rol important în informarea minorilor cu privire la uşurinţa cu care pot ajunge autori sau victime ale unor acte de violență, cu privire la consecinţele acestor fapte şi la modalitățile de prevenire, astfel că proiecte de acest gen vor continua şi în alte unităţi de învăţământ.

 

Articolul precedentFOTBAL | Se reia Turneul Speranțelor
Articolul următorDoi tineri condamnaţi pentru furt calificat şi tentativă de omor calificat