Pe 22 și 23 august, de la ora 21.00, băimărenii sunt invitați sub umbrela Caravanei Filmelor NexT, la două seri de picnic și scurtmetraje românești sub clar de lună, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare.Caravana Filmelor NexT revine la Baia Marecu 2 programe speciale:1 00 de ani de scurtmetraje românești și NexT Is Feminist.
„100 de ani de scurtmetraje românești” este un eveniment de amploare națională care celebrează Centenarul Marii Uniri și constă într-o serie de proiecții unice de filme românești de arhivă. Filmele alese sunt valoroase scurtmetraje românești din ultimii 100 de ani care conturează o imagine de ansamblu inedită asupra istoriei acestui format de film în România și dezvăluie excelența cinematografiei românești.
Proiectul „100 de ani de scurtmetraje românești” vine din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri prin omagierea marilor regizori români care au creat valoroase opere de artă de-a lungul ultimilor 100 de ani. Aducerea culturii românești mai aproape de publicul larg și familiarizarea spectatorilor cu aceste filme la care nu ar avea altfel acces reprezintă recunoașterea a 100 de ani de excelență cinematografică românească.
Filmele alese acoperă întregul centenar, primul scurtmetraj românesc documentat datând din 1913, selecția incluzând nume esențiale ale cinematografiei românești (de la Jean Georgescu la Ion Popescu Gopo, de la Mircea Daneliuc la Cristian Mungiu), dar și scurtmetraje foarte valoroase, inedite și aproape necunoscute astăzi, care împreună arată o imagine de ansamblu a primului secol de România.
Tematicile abordate în aceste filme traversează secolul, observându-se influența lui Caragiale, a Moromeților și altor scrieri clasice, documentează diferite subiecte ce țin de urbanistică și arhitectură, și dezvoltă un stil cinematografic național recunoscut pe plan internațional (în 1957, Ion Popescu Gopo primește premiul Palme d’Or la Cannes pentru scurtmetrajul său „Scurtă istorie”).
100 de ani de scurtmetraje românești / miercuri, 22 august, ora 21.00:
Așa e viața, regia Marin Iorda, România, 1928, 12’
Scurtă istorie, regia Ioan Popescu Gopo, România, 1957, 10’
Arta apărării individuale, regia Ovidiu Bose Paștină, România, 1980, 20’
Mariana, regia Cristian Mungiu, România, 1997, 8’
Poveste la Scara C, regia Cristian Nemescu, România, 2002, 15’
Călătorie la oraș, regiaCorneliuPorumboiu, România, 2003, 19’
Lampa cu căciulă, regia Radu Jude, România 2006, 23’
* cel mai premiat scurtmetraj romanesc
Radu + Ana, regia Paul Negoescu, România, 2007, 8’
Durată totală: 115 minute
* Program co-finanțat de AFCN
*Parteneri: ArhivaNaționalăde Filmeși UNATC I.L. Caragiale
NexT Is Feminist / joi, 23 august, ora 21.00:
Seara de joi, 23 august, este dedicată filmelor de scurtmetrajrealizate de tinere femei regizor din România. Scurtmetrajele au fostprezentate de-a lungul timpului în selecția Festivalului Internațional de Film NexT din București și sunt reunite, cu ocazia CaravaneiNexT, sub denumirea NexT Is Feminist, pentru a celebra contribuția regizorilor-femei la patrimoniul cinematografic românesc.
30-40-50, regia Iulia Rugină, România, 2012, 25’
Idle, regiaRaia Al Souliman, România, 2013, 23’
Fereastra, regia Georgiana Moldoveanu, România, 2014, 15’
Duminică, regia Sânziana Nicola, România, 2014, 13’
O lume nouă, regia Luiza Pârvu, România-Ungaria_SUA, 2014, 23’
Cea de-a cincea ediție a evenimentului continuă misiunea Caravanei de a aduce filmele NexT în fața unui public nou, în afara Bucureștiului, în orașe unde posibilitățile de vizionare a filmelor de scurtmetraj sunt reduse, iar alternativele de vizionare a filmelor în aer liber sunt puține sau inexistente.Evenimentul este dedicat întregii familii și este creat sub conceptul de picnic și cinema sub clar de lună. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.
Caravana Filmelor NexT ajunge în 2018 în spații alternative, verzi, din orașele: Vatra Dornei, Cluj-Napoca, Arad, Baia-Mare, Zalău, Sinaia, București.