Castelul Géza Teleki din satul Pribileşti, comuna Satulung, reședința de vară a conților, a fost scos la vânzare de Casa de Licitații Artmark, prețul de pornire fiind 275.000 de euro. Valoarea estimată ajunge la suma de 400.000-500.000 de euro.

Castelul din Maramureș, monument istoric de valoare naţională este în prezent o ruină. Acesta se află pe un domeniu cu o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătraţi, suprafața construită fiind de 1.400 de metri pătrați..


Castelul „Teleki„ are o valoare istorică impresionantă, marcând o parte semnificativă din istoria Ungariei. A fost folosit ca reședință de vară de către nobilul Géza Teleki (1843-1913) și fiul său, Pál Teleki (1879 –1941), conte de Szék, o figură controversată, prim-ministru al Ungariei între iulie 1920-aprilie 1921 și februarie 1939-aprilie 1941.

Sursa foto arhivă www.2mnews.ro

Numeroase personalităţi ale Ungariei au vizitat castelul verile, bucurându-se de seri de bal, când marele salon cu pian de la etaj devenea atracția principală, se arată pe site-ul Artmarkt Historical Estate.

Castelul are o arhitectură deosebită şi o poveste care încă îi sperie pe săteni 
Arhitectura i-a fost atribuită arhitectului maghiar Miklós Ybl, emblematic pentru construcțiile secolului al XIX-lea din Ungaria, promotor al stilului neo-renascentist, însă nu există o dovadă clară în acest sens.
Construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, conacul familiei Teleki era înconjurat de un parc de peste 16 hectare.
În 1897, a fost modernizat în stil eclectic și extins cu încă un etaj de către Géza Teleki (1843-1913), scriitor și om politic, pentru scurt timp ministru de interne. Pe lângă funcțiile politice, fiul acestuia, a fost geograf, membru al Academiei Ungare de Știință. Groful de la Pribilești a urmărit să mențină autonomia Ungariei, evitând implicarea țării în cel de-al Doilea Război Mondial. Este o figură controversată deoarece a semnat o serie de decrete anti-semite, între care „numerus clausus” (număr limitat în instituţiile de învăţământ şi profesii). În 1938, a fost ministru al Culturii și reprezentant al Ungariei la Dictatul de la Viena.


„Castelul este amplasat lângă drum, cu retragere de 20 de metri. Lângă el mai este o casă cu parter. Parcul castelului a fost distrus, fiind folosit drept teren agricol. Clădirea are 3 niveluri. Subsolul este numai pe o parte și sub turn. Sătenii din Pribileşti își amintesc și astăzi de pădurea de stejari canadieni care înconjura castelul, cu o umbră deasă care îi înspăimanta chiar și pe timp de zi. Se spune că în pivniţă contele, care era vânător, ținea animale împăiate, inclusiv trofee din Africa: tigri, hipopotami, rinoceri. Astăzi, monumentul plin de legende aşteaptă un proiect pe măsura istoriei sale, care să îl readucă la viaţă.”
precizează reprezentanții Artmark.

Castelul a fost clasat că monument istoric în 1962.
„După naționalizarea din 1949, castelul a fost folosit în diverse scopuri, inclusiv ca sediu CAP, depozit pentru cereale, sală de cinema și sală de bal. După căderea comunismului, domeniul nu a fost revendicat de urmași și a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung în anul 2006. Un an mai târziu, a fost achiziționat de un urmaș englez al familiei Teleki, care plănuia să îl reabiliteze, însă nu a reușit și l-a vândut ulterior.” mai arată cei de la Artmark.


În prezent clădirea arată că o ruină însă ar putea fi reabilitată dacă s-ar găsi un investitor. Rămâne de văzut în cât timp cei de la casă de licitaţii Artmark vor găsi şi un cumpărător. Monica Barbu CEO Artmark  a declarat că ne va oferi și alte detalii vizavi de această licitație, în zilele următoare.

Articolul precedentA fost inaugurată noua școală din Bogdan Vodă
Articolul următorBani pentru şcolile speciale din judeţ