Castelul Géza Teleki din satul Pribileşti, comuna Satulung, reședința de vară a conților, a fost scos la vânzare de Casa de Licitații Artmark, prețul de pornire fiind 275.000 de euro. Valoarea estimată ajunge la suma de 400.000-500.000 de euro.
Castelul din Maramureș, monument istoric de valoare naţională este în prezent o ruină. Acesta se află pe un domeniu cu o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătraţi, suprafața construită fiind de 1.400 de metri pătrați..
Castelul „Teleki„ are o valoare istorică impresionantă, marcând o parte semnificativă din istoria Ungariei. A fost folosit ca reședință de vară de către nobilul Géza Teleki (1843-1913) și fiul său, Pál Teleki (1879 –1941), conte de Szék, o figură controversată, prim-ministru al Ungariei între iulie 1920-aprilie 1921 și februarie 1939-aprilie 1941.
Sursa foto arhivă www.2mnews.ro
Numeroase personalităţi ale Ungariei au vizitat castelul verile, bucurându-se de seri de bal, când marele salon cu pian de la etaj devenea atracția principală, se arată pe site-ul Artmarkt Historical Estate.
Castelul are o arhitectură deosebită şi o poveste care încă îi sperie pe săteni
Arhitectura i-a fost atribuită arhitectului maghiar Miklós Ybl, emblematic pentru construcțiile secolului al XIX-lea din Ungaria, promotor al stilului neo-renascentist, însă nu există o dovadă clară în acest sens.
Construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, conacul familiei Teleki era înconjurat de un parc de peste 16 hectare.
În 1897, a fost modernizat în stil eclectic și extins cu încă un etaj de către Géza Teleki (1843-1913), scriitor și om politic, pentru scurt timp ministru de interne. Pe lângă funcțiile politice, fiul acestuia, a fost geograf, membru al Academiei Ungare de Știință. Groful de la Pribilești a urmărit să mențină autonomia Ungariei, evitând implicarea țării în cel de-al Doilea Război Mondial. Este o figură controversată deoarece a semnat o serie de decrete anti-semite, între care „numerus clausus” (număr limitat în instituţiile de învăţământ şi profesii). În 1938, a fost ministru al Culturii și reprezentant al Ungariei la Dictatul de la Viena.
„Castelul este amplasat lângă drum, cu retragere de 20 de metri. Lângă el mai este o casă cu parter. Parcul castelului a fost distrus, fiind folosit drept teren agricol. Clădirea are 3 niveluri. Subsolul este numai pe o parte și sub turn. Sătenii din Pribileşti își amintesc și astăzi de pădurea de stejari canadieni care înconjura castelul, cu o umbră deasă care îi înspăimanta chiar și pe timp de zi. Se spune că în pivniţă contele, care era vânător, ținea animale împăiate, inclusiv trofee din Africa: tigri, hipopotami, rinoceri. Astăzi, monumentul plin de legende aşteaptă un proiect pe măsura istoriei sale, care să îl readucă la viaţă.” precizează reprezentanții Artmark.
Castelul a fost clasat că monument istoric în 1962.
„După naționalizarea din 1949, castelul a fost folosit în diverse scopuri, inclusiv ca sediu CAP, depozit pentru cereale, sală de cinema și sală de bal. După căderea comunismului, domeniul nu a fost revendicat de urmași și a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung în anul 2006. Un an mai târziu, a fost achiziționat de un urmaș englez al familiei Teleki, care plănuia să îl reabiliteze, însă nu a reușit și l-a vândut ulterior.” mai arată cei de la Artmark.
În prezent clădirea arată că o ruină însă ar putea fi reabilitată dacă s-ar găsi un investitor. Rămâne de văzut în cât timp cei de la casă de licitaţii Artmark vor găsi şi un cumpărător. Monica Barbu CEO Artmark a declarat că ne va oferi și alte detalii vizavi de această licitație, în zilele următoare.