Numărul ridicat de accidente înregistrate pe pârtii în ultimele sezoane, și faptul că de la deschiderea acestui sezon de schi au existat deja peste 700 de intervenții, îi determină pe salvatorii montani să prezinte o serie de măsuri pe care turiștii le pot lua în beneficiul victimelor, în cazul în care sunt martorii unor accidente.

„În ultimele sezoane de iarnă am înregistrat un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, iar de la debutul acestui sezon de iarnă avem peste 700 de intervenții, în condițiile în care doar jumătate dintre pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă au fost deschise”, transmit reprezentanții Dispeceratului Salvamont România.

Prima recomandare este să nu intrăm în panică, atrag atenția salvamontiștii, și să nu mișcăm victima până la venirea echipajului medical:

  1. Nu intrați în panică.
  2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.
  3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, apelați telefonic SUNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
  4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte victima pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate.
  5. Dacă victima este inconștientă, deschideți-i căile respiratorii (acest lucru se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului său posterior – de lângă ureche; nu „ basculați” spre spate capul victimei!!!) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră; Dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100/ minut, iar dacă sunteți instruit în acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respirație artificială („gură la gură” sau prin intermediul diverselor dispozitive precum „batista salvatorului”) cu un raport compresii toracice: ventilații de 30:2. Urmați indicațiile primite de la dispeceratul medical!
  6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru).

Evitați să intrați în contact direct cu sângele pacientului!

  1. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
  2. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.

 

Articolul precedent6 candidați pe un loc la Şcoala de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” Oradea
Articolul următorO tânără stabilită în SUA își caută familia din Satu Mare